LaTeX

Matematik

19. november 2005 af Sabrina (Slettet)
Hej alle

Jeg er ved at skrive en rapport i LaTeX - i den forbindelse har jeg nogle spørgsmål.

Fx ser lidt af min "kode" således ud:

\\begin{divisor}
Divisor \\\\
Hvis a og b er hele tal, og der findes et tal q\\varepsilon \\mathbb{Z}, således \\\\
\\begin{equation}b=aq\\end{equation} \\\\
da siges a at være divisor i b.
\\end{divisor}

I min preamble står der:
\
ewtheorem{divisor}{Definition}[section]
\
ewtheorem{sfd}{Definition}[section]

Er det rigtig nok?

1) Hvorfor viser den ikke æ, ø og å inde i \\begin{divisor} ... \\end{divisor} ?

2) Hvordan får jeg en kasse rundt om definitionen?

3) Hvordan får jeg nummeret ud for en ligning til at stå til venstre i stedet for til højre?

Brugbart svar (2)

Svar #1
19. november 2005 af fixer (Slettet)

1) Kanske du skal bruge \\aa, \\ae, \\oe

2) Een måde at gøre det på er at anvende pakken pstricks

\\usepackage{pstricks}

dernæst skrives om den "Tekst", der ønskes indrammet

\\psframebox[par]{Tekst}

hvor par er en liste af optionelle parametre (f.eks. linietykkelse), der i det almindelige tilfælde kan udelades.

3) leqno document option, d.v.s.

\\documentclass[leqno]{article}

Brugbart svar (2)

Svar #2
19. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Problemet i 1) skyldes formodentlig, at du ikke har loaded pakken inputenc. Dette klares med

\\usepackage[ansinew]{inputenc} % Windows
\\usepackage[latin1]{inputenc} % Linux

Brugbart svar (2)

Svar #3
19. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Hmm ... jeg så lige på din kode igen: man bruger ikke \\varepsilon her, du skal bruge \\in (da jeg går ud fra, at du vil skrive at q er et element i de hele tal).

Brugbart svar (2)

Svar #4
19. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Nå, godt så, jeg skulle så have skrevet "q er et element i mængden bestående af de hele tal".

Svar #5
19. november 2005 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for jeres hjælp!

Jeg vil prøve at rode lidt med det :)

#1: Jeg har prøvet leqno, men det virker ikke. Skyldes det, at min documentclass er en rapport og ikke en artikel?

Svar #6
19. november 2005 af Sabrina (Slettet)

#3: Du har forresten helt ret - det skal selvfølgelig ikke være et epsilon-tegn ;) Kunne bare ikke finde det andet.

Svar #7
19. november 2005 af Sabrina (Slettet)

#1: \\aa m.fl. virker ikke.

Jeg kan heller ikke få følgende til at virke:
\\psframebox{
\\begin{divisor}
Divisor \\\\
Hvis a og b er hele tal, og der findes et tal q \\in \\mathbb{Z}, s \\aa åledes \\\\
\\begin{equation}b=aq\\end{equation} \\\\
da siges a at være divisor i b.
\\end{divisor}
}

Forresten siger den også, at jeg mangler nogle $ tegn, når jeg vil kompilere, men kan ikke lige se, hvor de skulle være.

Svar #8
19. november 2005 af Sabrina (Slettet)

#5 leqno virker nu :)

Svar #9
19. november 2005 af Sabrina (Slettet)

Når jeg kompilerer, siger den flere gange:
"! Package inputenc Error: Keyboard character used is undefined in inputencoding 'latin1'
\\
1.46 \
ewtheorem{divisor}{Definition}[section]

Har I en idé om, hvad der kan være galt?

Brugbart svar (2)

Svar #10
20. november 2005 af sigmund (Slettet)

Du har loadet inputenc med latin1 option. Dvs. at æ,ø,å skulle virke (slet \\aa). Mht. rammen rundt om definitionen, så prøv at se på ntheorem-pakken. Ifølge dokumentationen, så skal du bare skrive \
ewframedtheorem i stedet for \
ewtheorem. Jeg har dog ikke fået det til at virke, så det ser ud til at dette kræver den nyeste version (fra 07/07/2005).

Brugbart svar (2)

Svar #11
20. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#9:
Nu bruger du vel Linux?

Svar #12
20. november 2005 af Sabrina (Slettet)

#11:
Nej, jeg bruger Windows XP

Svar #13
20. november 2005 af Sabrina (Slettet)

Jeg har denne stump i min preamble (udover noget, som ingen relevans har i denne sammenhæng):
\\usepackage{amsmath,amssymb}
\\usepackage[amsmath,thmmarks]{ntheorem}
\\usepackage{boxedminipage}
\
ewtheorem{divisor}{Definition}[section]
\
ewtheorem{sfd}{Definition}[section]

I mit dokument har jeg følgende:
\\begin{boxedminipage}{10cm}
\\begin{divisor}
Divisor\\\\
Hvis $a$ og $b$ er hele tal, og der findes et tal $q \\in\\mathbb{Z}$, således \\\\
\\begin{equation}b=aq\\end{equation} \\\\
da siges $a$ at være divisor i $b$.
\\end{divisor}
\\end{boxedminipage}

Er der en smartere måde at lave en ramme på?
Hvordan får jeg nummeret ved ligningen til at stå i samme højde som ligningen? Pt står det lidt højere. Derudover vil jeg gerne have rammen centreret samt lavet normal tekst - altså ingen kursiv. Har prøvet med \\theoremstyle{\
ormalfont}, men det virker ikke.

Brugbart svar (2)

Svar #14
20. november 2005 af sigmund (Slettet)

Prøv at se dokumentationen til ntheorem-pakken (på CTAN). Der er et forslag til, hvordan man kan lave en sætning e.l. med ramme om. Opdater dog først ntheorem-pakken med MikTeX Package Manager.

Brugbart svar (2)

Svar #15
21. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#12:
Prøv at tag et kig på indlæg #2 og den fejlmelding, du beskriver i #9, endnu en gang ... du skal huske at loade inputenc med den rigtige option:

\\usepackage[ansinew]{inputenc}


Noget helt andet er, at det kan være ganske ``sjovt'' at sidde og rode med at lave kasse udenom sætninger og lignende, men det viser sig (synes jeg), at det er forstyrrende for læseren.

Brugbart svar (2)

Svar #16
21. november 2005 af sigmund (Slettet)

#15, mht. kasser om mat. sætninger:
Graden af forstyrrelse kommer vel an på, hvordan rammen er lavet, dvs. hvor tyk linien er og om der er skygger eller lignende. Alle lærebøger i matematik, som jeg har set, har sætninger, definitioner o.l. indrammet.

Brugbart svar (2)

Svar #17
21. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#16:
Det synes jeg ikke, og for resten så må du have nogle sære matematikbøger, for jeg har kun set ganske få matematikbøger (på universitetsniveau), hvor sætninger og lignende er indrammet.

Brugbart svar (2)

Svar #18
22. november 2005 af sigmund (Slettet)

#17:
Det er måske fordi jeg i mine indledende matematikkurser på DTU har haft bøger som er skrevet (på dansk) af lektorer på Institut for Matematik ved DTU, og så har man måske vedtaget at indramme sætninger og lignende. Dette semester har jeg så et kursus i partielle differentialligninger og et i kompleks funktionsteori, og i begge tilfælde er sætningerne o.l. i lærebøgerne indrammede (og her er det amerikanske lærebøger).

Brugbart svar (2)

Svar #19
22. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#18:
Det lyder godt nok sært -- du må være meget uheldig med lige netop at få de bøger, hvor de har valgt sådan et irriterende layout ;-)

Svar #20
23. november 2005 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for jeres hjælp - tror faktisk, at jeg har fået styr på det nu :)

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.