Matematik

1/x+2x=3, 12/x^2-16/x-2=0 osv.

25. januar 2014 af SSunshine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP
Disse opgaver har jeg svært ved at løse. Opgave 1 er jeg nået halvvejs med, men jeg er gået i stå. Resten kan jeg ikke løse.

1. 1/x+2x=3
1+2x2=3x
2x2-3x+1=0
Men jeg får diskriminanten til at blive -17 og i facitlisten står der 1/2 og 1. Skal man ændre på -3x, så der i stedet står 3x?

2. 12/x2-16/x-2=0
kan man gange over kors? Har prøvet, men jeg kan ikke få den til at være en andengradsligning

3. x=3+70/x

x2=3+70x

x2+(-70x)+(-3)=0

er det korrekt, men den stemmer ikke overens med selve ligningen pga. minus?

4. 1-1/x=2/x2

5. 1/x-3/x2=0

6. 200/x=50x

200x=50x2

50x2-200x=0

Jeg får den til minus igen.

Håber jeg kan få hjælp med disse opgaver og komme med nogen forklaringer, så jeg selv kan finde ud af dem til næste gang.
Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Din første ligning er af førstegrad

 1/x+2x=3

1/x+2x*x=3*x

1+2x=3x

1=3x-2x

1=x


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2014 af peter lind

1. Du har beregnet diskriminanten forkert. Det er vist nok en fortegnsfejl (-3)2 = 9

2. Hvordan kan du gange over kors ? der jo 3 led

3.Du skal gange ligningen med x. det gør du jo ikke på højre side

4. og 5. Gang ligningerne med x2

6. venstre side er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2014 af lfdahl (Slettet)

1. Diskriminanten bliver jo: (-3)2 - 4·1·2 = 1

2. Gang ligningen igennem med x2: 12  - 16x - 2x2 = 0

3. Gang ligningen igennem med x:  x2 = 3x + 70 eller x2 - 3x - 70 = 0

4. Gang ligningen igennem med x2: x2 - x = 2 eller x2 - x - 2 = 0

5. Do.: x - 3 = 0 ⇒x = 3

6. Gang ligningen igennem med x: 200 = 50x2 ⇒x2 = 4 ⇒ ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2014 af peter lind

# 1. Det er rigtigt udregnet i den første del i #0


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2014 af lfdahl (Slettet)

#1

Du bør multiplicere korrekt med x:

1/x + 2x = 3

⇒ (1/x)·x + 2x·x = 3·x

⇒1 + 2x2 = 3x


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2014 af exatb

1

Hvordan får du d til -17?

 (-3)2 -4*2*1 = 1

d er altså 1 og de sættes ind i rodformlen

(-2±1)/4

-0,25 eller-0,75

2 er en andengradsligning, så brug rodformlen

3    x2 = 3x +70


Skriv et svar til: 1/x+2x=3, 12/x^2-16/x-2=0 osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.