Fysik

Det skrå kast

25. januar 2014 af Ecc0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey 

Jeg vil gerne bestemme den vinkel jeg skal skyde med for at ramme et bestemt punkt. Dog er jeg størdt ind i det problem at jeg jo skal bestemme start hastigheden. Er der nogen måde hvorpå dette gøres? Jeg ved godt det selvfølgelig variere fra kanon til kanon.

Skal det bare gøres eksperimentielt til at starte med. Altså indsætte bruge en kendt vinkel, afskyde kanonen og måle hvor langt den kommer, og ud fra dette bestemme starthastigheden for den kanon som bruges? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2014 af hjælppppmigt (Slettet)

du skal vel først og fremmest vide, hvor langt samt hvor lang tid det tager at kaste følgende ting du nu kaster.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2014 af peter lind

Det kommer jo an på hvilken oplysninger du har


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2014 af geinstein (Slettet)

Skyd lodret op. Udfra den maksimale højde kan du bestemme starthastigheden.

Hvordan du afleder det, afhænger lidt af hvilke formler du har haft.

En mulighed er følgende: når kuglen er på det højeste punkt, gælder v = 0. Den tid det tager at komme til det højeste punkt kan få du fra: v = a.t + v0, i dette tilfælde 0 = -g.t + v0, dvs. t = v0/g.

Så har du formlen s= ½.a.t^2 + v0.t + s0. Tager vi s0 = 0 (du kigger på forskellen i højde mellem startpunkt og maksimal højde) gælder  s =-½.g.t^2 + v0.t.  Put nu t = v0/g i denne ligning og du får resultatet s = ½.v0^2/g + v0^2/g. Herfra kan du isolere v0 = sqrt(2.g.s)  (sqrt = kvadratroden).

Hvis du har haft denne formel går det lidt nemmere:  v^2 = v0^2 + 2.a.(s - s0)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2014 af geinstein (Slettet)

Det gik lidt hurtigt, slutresultatet er OK, men mellemregningen mangler et minustegn:

 s = -½.v0^2/g + v0^2/g


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2014 af mathon

lodret skud:

beregning af begyndelseshastighed vo:

                      mål tiden t indtil genstanden igen er nede

                                    2vo
                              t = ------
                                     g

                                       g • t
                              vo = --------
                                         2
                                    
                   


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2014 af mathon

Skrå kast:

     Når skuddet udgår fra (0,0) i et ortonormalt koordinatsystem med vandret x-akse og elevationsvinkel α
     haves:
                               -g•(1+tan2(α))
                      y =  --------------------- • x2 + tan(α)•x              α ∈ [0;90°[    dvs    tan(α) > 0
                                       2vo2
                              

     som med opgivet punkt (x,y) bliver en andengradsligning i tan(α).


Skriv et svar til: Det skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.