Matematik

En funktion f er givet ved f(x)=4x-6

27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet) - Niveau: B-niveau

opgaven lyder således: 

Bestem en stamfunktion til f

Gør rede for, hvilken af parablerne, A,B og C på nedenstående figur der er graf for en stamfunktion til f. 

Stamfunktionen til f er: 2x2-6x+K 

ved parablerne er der oplyst deres toppunkter: 

A (1.5,2)

B (1.5,-3)

C (7,-6) 

Hvordan finder jeg ud af hvilken parabel der passer?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bestem x-koordinaten for toppunktet til den fundne stamfunktion. Toppunktets x-koordinat er uafhængigt af konstanten k .

Der er åbenbart givet en figur med tre parabler. Benyt også, at stamfunktionens parabelgrene vender en bestemt vej.


Svar #2
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

Hvordan finder man x-koordinaten? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Benyt, at 2.-gradspolynomiet ax2 + bx + c har toppunkt i

(xT , yT) = (-b/(2a) , -d/(4a))


Svar #4
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

så dvs. 

(-(-6)/2*2) , (-36/4*2)

er det sådan ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man er her kun interesseret i x-koordinaten

xT = -b/(2a) = -(-6)/(2·2) = ...


Svar #6
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

Men er -d ikke 36 og er det ikke 4·2 ? 

jeg tror ikke helt jeg har forsået det, måske du kan skære det helt ud i pap? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vi er kun interesseret i toppunktets x-koordinat. Integrationskonstanten k vil indgå i y-koordinaten.

Det drejer sig om at benytte x-koordinaten for toppunktet til at udelukke en eller flere af de viste 2.-gradspolynomier som mulige stamfunktioner til den givne funktion.

Beregner man x-koordinaten for stamfunktionens toppunkt får man

xT = -b/(2a) = -(-6)/(2·2) = 3/2 ,

der stemmer overens med x-koordinaten for to af de viste funktioners toppunkter. Læs nu hele svaret i #1 færdigt.


Svar #8
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

så vi har A og B at vælge i mellem men da A er = 2>0 så udlukker vi B og resultatet må så være A... 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg forstår ikke, hvorfor du udelukker B. Læs i stedet den sidste sætning i #1.


Svar #10
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

Jeg udelukker B fordi den står i minus og så tænkte jeg bare at (3/2) det er positivt og A er positiv... 

eller tager jeg helt fejl? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvad mener du med, at den står i minus? 3/2 er x-koordinaten for toppunktet. De andre tal, du refererer til, er y-koordinaten for toppunktet på de to viste grafer. Da k kan vælges vilkårligt i stamfunktionen, kan toppunktets y-koordinat antage alle reelle værdier.

Læs i stedet sidste afsnit i #1.


Svar #12
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

ok, så aner jeg det ikk, ja Bs grene vender ned af og As grene vender op af? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er jo netop dette, du skal benytte til at udelukke en af dem. Den korrekte funktion blandt de tre viste skal have toppunkt ved samme x-koordinat, som x-koordinaten for stamfunktionens toppunkt. Desuden skal grenene på funktionens parabel vende samme vej som stamfunktionens grene.


Svar #14
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

Okay, men jeg føler stadig ikke rigtig jeg er helt med... 

jeg kan ikke rigtig se hvilken funktion som passer sammen med x-koordinaten... 

Jeg føler mig ret blank 


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

x-koordinaten for stamfunktionens toppunkt blev fundet i #3, #5, #7 til

xT = 3/2 .

Det udelukker så funktionen C, hvis toppunkt har x-koordinaten 7, men både A og B har toppunkt med x-koordinat 3/2.

Af udtrykket for stamfunktionen, som du fandt i #0, fremgår det, at stamfunktionens graf er en parabel, der vender grenene opad. Af de to funktioner A og B er det så kun den, hvis graf vender grenene opad, der kan være en stamfunktion til funktionen f(x).


Svar #16
27. januar 2014 af Jeyjunior (Slettet)

Ahhhh nu er jeg med, undskyld hvis jeg har været lidt besværlig :) 

Men tusind tak for hjælpen :D 


Skriv et svar til: En funktion f er givet ved f(x)=4x-6

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.