Matematik
Integral areal
Hej
Er der nogen, der kan hjælpe mig med den her opgave:
Et terræn skal over en strækning på 10 km planeres, således at det bliver vandret.
Tæerrænet har i dag en "profil-linje", der kan angives ved følgende funktion:
f(x) = 0,00003(3x^3-27x^2+45x+75)
f(x) angiver terrænhøjden og x er afstanden i vandret linje i kilometer.
Du skal bestemme en forskrift for den endelige "profil-linje", idet det er en forudsætning, at der ikke bliver brugt mere jord end der er til stede.
Svar #1
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
Vis først, at f(x) ≥ 0 på hele intervallet [0;10] . Beregn så arealet A under grafen på hele intervallet, dvs
A = 0∫10 f(x) dx .
Højden h for profillinien findes da af h·10 = A . Profilliniens forskrift bliver da
p(x) = h , 0 ≤ x ≤ 10 .
Svar #2
29. januar 2014 af mathon
tværsnittet af jorden, der skal flyttes, kaldes A
integrationsgrænserne beregnes af
solve(0,00003(3x^3-27x^2+45x+75)=0,x) | x≥ 0
Svar #3
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
Bemærk, at
f(x) = 0,00003·3·(x3 -9x2 +15x +25)
= 0,00003·3·(x-5)2·(x+1) .
I intervallet [0;10] har f(x) derfor kun det ene nulpunkt x = 5, og da x+1 > 0 i intervallet [0;10], er f(x) ≥ 0 i hele intervallet [0;10]. Arealet A under grafen for f(x) på intervallet [0;10] er derfor et udtryk for mængden af jord i terrænet, og denne mængde skal være uændret efter planeringen. Se videre i #1.
Svar #4
29. januar 2014 af kissermulle (Slettet)
jeg forstår ikke helt det med at jeg skal vise, at fx >0?
Svar #5
29. januar 2014 af mathon
#4
kun hvis f(x) ≥ 0 i intervallet x ∈ [a;b]
er arealet begrænset af linjerne x = a, x = b, x-aksen og grafen for f(x)
lig med
A = a∫b f(x) dx
derfor er det i den aktuelle opgave en betingelse for arealberegningen,
at
f(x) ≥ 0 i intervallet [0;10]
Svar #6
30. januar 2014 af kissermulle (Slettet)
kan det passe at arealet er 0.05 og højden er 0.01, og hvad vil forskriften for den endelige profil-linje så være?
Svar #7
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#6
Man har
0∫10 (x3 -9x2 +15x +25) dx = 104/4 - 3·103 + (15/2)·102 + 25·10 = 2500 -3000 + 750 + 250 = 500
så (#3)
A = 0,00003·3·500 = 0,003·15 = 0,045 km2
Med h som den planerede profilhøjde har man så
h · 10km = 0,045 km2 , eller
h = 0,0045 km = 4,5 m
Se videre i #1.
Svar #9
30. januar 2014 af kissermulle (Slettet)
vil du ikke lige prøve at forklare mig, hvad det er du gør i #3?
Svar #10
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#9
Jeg argumenterer for, at det er relevant at beregne integralet A = 0∫10 f(x) dx i denne opgave.
Svar #11
02. februar 2014 af kissermulle (Slettet)
er det her: x3 -9x2 +15x +25 det samme som 0.00003(3x^3-27x^2+45x+75) - eller hvad er det?
og hvad er det her for en formel ?: A = 0,00003·3·500 = 0,003·15 = 0,045 km2 - skal man ikke bruge A = l*b - hvor b = 10 km?
Svar #12
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#11
Nej.
f(x) = 0.00003·(3x3-27x2+45x+75) = 0,00009·(x3 -9x2 +15x +25)
Da 0∫10 (x3 -9x2 +15x +25) dx = 500 , er
A = 0∫10 f(x) dx = 0,00009·500 = 0,045 km2 .
Man søger så den planerede profilhøjde h, så at
h·10km = A = 0,045 km2
Svar #15
02. februar 2014 af kissermulle (Slettet)
Jeg beklager. Det regneprogram jeg bruger sagde at det gav 0.05, men nu brugte jeg en lommeregner, som også sagde det gav 0.045
Svar #16
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#15
Man behøver vel ikke lommeregner for at regne 5·9 ud ?
Svar #17
02. februar 2014 af kissermulle (Slettet)
Nej selvfølgelig ikke.
Jeg har forstået opgaven nu. Tak for hjælpen.
Skriv et svar til: Integral areal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.

