Matematik

Vektorer - Bevis

29. januar 2014 af Salvatores (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg har brug for hjælp til en opgave om vektorer i planen. Opgaven er vedhæftet. 

Tak på forhånd! 

Vedhæftet fil: Vektorer - Bevis.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det formodes, at de to højder går fra A på OB, og fra B på OA .

Da er PA parallel med højden på OB, så

PAOB = 0

og PB er parallel med højden på OA, så

PBOA = 0 .

Man ser, at OP + PA = OA , og OP + PB = OB .

Indsæt nu de forenklede vektorbetegnelser.


Svar #2
29. januar 2014 af Salvatores (Slettet)

Mange tak. 

Jeg har problemer med at lave c og d. 

c.: skal jeg skrive de koordinater, man bruger til at beregne prikproduktet?

d: Her ved jeg overholdet ikke, hvilken sætning der er tale om. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har, at

PA = OA - OP = a - p , og PB = OB - OP = b - p .

b) Da PAOB = PA • b = 0 , er (a - p) • b = 0 .

c) Tilsvarende ses, at (b - p) • a = PBa = PBOA = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Af (a - p) • b = 0 og (b - p) • a = 0 , følger det, at

a b = pb = pa , dvs.

p • (b - a) = 0 .

Vektoren p er vektoren OP , og vektoren b - a = OB - OA = AB .

Linien fra O gennem de to andre højders skæringspunkt P står vinkelret på den modstående side AB, og linien OP ligger derfor på højden fra O på AB. Dermed er vist, at alle tre højder i en trekant skærer hinanden i samme punkt.


Svar #5
29. januar 2014 af Salvatores (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Vektorer - Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.