Dansk

HVORFOR SÅ SVÆRT! Studieportal HJÆLP.

30. januar 2014 af Shelle388 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad handler dette digt om og hvad er miljøet i diget:

Med en rystende klode som underlag
For et snavset stykke avispapir
Skriver jeg tværs over telegrammer
Fra Lucifers faste borg
Og tværs over sorte portrætter
Af alle hans stolte drabanter
Disse glemte ord: Jeg tror.

Jeg tror at fødselstimen er inde
At alle de vilde råb er veer;
Jeg tror at mørket er omspændt af lys
Som endnu tøver bag nattens rand.
Jeg husker titusind år tilbage
På min erindrings hærvej vandrer
Mænd med kanoner, mænd med spyd;
De synger på hver sit modersmål
Den samme sang; de styrter omkuld,
Men ingen bøjer sig for at hjælpe,
Ingen vender sig for at se.
De vandrer fremad, i takt i takt
Blinde som orme, døve som sten;
De hugger med økse, de udspyer ild,
De falder som strå under bondens le
Men det de skal dræbe vil ikke dø;
Og den de skal hævne får aldrig hævn

***

De vise mænd er faret vild,
Tegn og undere lyver fromt;
Tanken vender sig svimmel om
Og ser overalt en åben grav.
Mindet flyver og finder sig selv
Under en nøgen ørkensol.
Troen der før var klippegrund
Forandrer sig, forvandler sig.
Bølger står ind fra det åbne hav
Og knuser den døde granit til skum.
Men op af de regnbuefarvede slør
Stiger en stjerne, en nyfødt ild.
Pludselig elsker vi dette liv
Og ser ingen dårende spøgelser mer;
Troen der før var klippegrund
Er blevet en stjerne. Menneske, se
Din verden er levende virkelighed,
Dyrebar, krævende virkelighed,
Og den der elsker forandrer alt,
Og den der elsker har evigt liv.

Stiger en stjerne, en nyfødt ild,
En nyfødt tid-

***

Med en rystende klode som underlag
For et snavset stykke avispapir
Skriver jeg tværs over telegrammer
Fra Lucifers faste borg
Og tværs over sorte portrætter
Af alle hans stolte drabanter
Disse genfundne ord: Jeg tror.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det hjælper måske at vide, at det er Erik Knudsens digt Credo fra 1949, en slags trosbekendelse af troen på, at en ny tid vil komme efter det helvede, verden lige var kommet ud af.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2014 af Stats

Hold da op et smukt digt.. 8-|

Med en rystende klode som underlag           ---        Der er noget fuldstændigt galt
For et snavset stykke avispapir                    ---        Det er en skidt historie
Skriver jeg tværs over telegrammer               ---        Han skriver over telegrammer
Fra Lucifers faste borg                                 ---        Lucifers (lysbringeren; romersk gud) borg
Og tværs over sorte portrætter                     ---         Personer som er døde
Af alle hans stolte drabanter                        ---        af alle hans stolte soldater.
Disse genfundne ord: Jeg tror.

En sammensætning
Der er noget fulstændigt galt, og historien er ikke køn at se. Jeg skiver over telegrammer fra lysbringerens borg, om hvilke tragiske dødelige hændelser der er sket med lysbringerens soldater...

Jeg tror at fødselstimen er inde                   ---       Fødsel = pinefuld
At alle de vilde råb er veer;                         ---      Veer = smerte
Jeg tror at mørket er omspændt af lys         ---     Mørket kan være djævlen, og lys = Lysbringeren
Som endnu tøver bag nattens rand.             ---     Som endnu tøver med at komme frem.
Jeg husker titusind år tilbage           ---     Jeg husker tilbage (det som føles som uendeligt lang tid tilbage)
På min erindrings hærvej vandrer                 ---     hærvej = http://da.wikipedia.org/wiki/H%C3%A6rvejen
Mænd med kanoner, mænd med spyd;       ---      Mænd med våben.
De synger på hver sit modersmål                ---    De er fra andre nationaliteter (andet sprog)
Den samme sang; de styrter omkuld,          ---    Dem som synger den samme sang, bliver angrebet
Men ingen bøjer sig for at hjælpe,               ---     Der er ikke nogen som hjælper deres med soldater
Ingen vender sig for at se.                           ---    De vender sig ikke om for at kigge
De vandrer fremad, i takt i takt                   ---      De vandre fremad i takt
Blinde som orme, døve som sten;              ---      (kritik til med soldaterne)
De hugger med økse, de udspyer ild,         ---      De kæmper med økser og skyder med gevær
De falder som strå under bondens le          ---      De falder døde om af modstanderen
Men det de skal dræbe vil ikke dø;            ---      De kan ikke besejre ham
Og den de skal hævne får aldrig hævn       ---      og de for ikke hævn.

Sammensætning
Det er tid til en pinefuld fortælling, med masser af smerte. Jeg tror at mørket har omringet os, og de tøver med at angribe. Jeg husker lang tid tilbage, da vi vandrede på hærvej. Der var personer med våben, der synger på hver sit sprog, den samme sang, og bliver angrebet brutalt. Der er ikke tid til at hjælpe, eller kigge, de går i takt. Det er blinde og døve, de slås, med våben. Og falder som fluer i for modstanderen. De kan ikke dræbe ham, og de kan ikke få hævn over ham.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prøv selv at se om du kan få resten til at gå op

og overvej hvem lysbringeren er i digtet

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bemærk dog, at fra middelalderen benyttes Lucifer som pseudonym for Djævelen.


Skriv et svar til: HVORFOR SÅ SVÆRT! Studieportal HJÆLP.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.