Matematik

parameterfremstillingen for et plan når punkt og ligning

02. februar 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan bestemmer man parameterfremstillingen for et plan når man kender ligningen og et punkt - se vedhæftede opg (opg b)

Vedhæftet fil: spg.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bestem to lineært uafhængige vektorer a og b , der begge står vinkelret på planens normalvektor. Hvis Q er et fast punkt i planen, kan man angive en parameterfremstilling for et vilkårligt punkt P i planen ved

OP = OQ + s·a + t·b ,   s, t ∈ R .


Svar #2
02. februar 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Det bliver du nød til at uddybe - for vi har kun lavet 2 opgaver indenfor ligning for plan :/

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Planens ligning er givet i opgaven til

3x - 4y -7z + 25 = 0 .

Heraf aflæser man en normalvektor til planen som n = [3;-4;-7] . En vektor, der står vinkelret på n er for eksempel vektoren

a = [1;-1;1] .

En anden vektor, der er lineært uafhængig af a og som også står vinkelret på n, er vektoren

b = a × n  = ...

Et punkt i planen er for eksempel punktet Q(-1;2;2). Opstil nu en parameterfremstilling for planen.


Svar #4
02. februar 2014 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Hvorved ved du, at a står vinkelret på n? Hvordan ved du at Q ligger i planet? :I


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man ser af de simple tal, at   an = 0  . Eftervis, at punktet Q's koordinatsæt tilfredsstiller planens ligning.


Skriv et svar til: parameterfremstillingen for et plan når punkt og ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.