Fysik
"En protoncyklotron"
20. november 2005 af
hund (Slettet)
Sidder her sen søndag og forsøge at lave fysik, hvilket indtil nu er gået rimeligt (håber jeg). Men men, nu er jeg stødt ind i følgende opgave, som jeg håber at der er nogen der kan hjælpe mig med:
"En protoncyklotron kører med frekvensen 11,0 MHZ"
a) Beregn magnetfeltets fluxtæthed
umiddelbart ville jeg forsøge mig med formlen:
f = q*B / 2*pi*m
men aner ik hva jeg skal skrive ved q og ved m - skal jeg bare regne med at der er tale om én proton ?
b)Hvilken radius skal cyklotronen havem hvis protonerne skal opnå en energi på 15 Mev?
Her er jeg på bar bund.. alt kan bruges.
- På forhånd tak !
Mvh. Jens
"En protoncyklotron kører med frekvensen 11,0 MHZ"
a) Beregn magnetfeltets fluxtæthed
umiddelbart ville jeg forsøge mig med formlen:
f = q*B / 2*pi*m
men aner ik hva jeg skal skrive ved q og ved m - skal jeg bare regne med at der er tale om én proton ?
b)Hvilken radius skal cyklotronen havem hvis protonerne skal opnå en energi på 15 Mev?
Her er jeg på bar bund.. alt kan bruges.
- På forhånd tak !
Mvh. Jens
Svar #2
21. november 2005 af fixer (Slettet)
a) Korrekt idet denne formel blot udtrykker at den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft leveres af ladningen q's bevægelse i magnetfeltet B.
Du skal blot indsætte protonens ladning q og masse m.
b) Udtryk kraftbalancen beskrevet ovenfor som
mv^2/r = qBv
hvoraf
r = mv/Bq (*)
Bemærk nu at mv = 2*E_kin. Protonens kinetiske energi oplyses at være ækvivalent med 15 MeV. Radius kan derfor bestemmes direkte af (*).
Du skal blot indsætte protonens ladning q og masse m.
b) Udtryk kraftbalancen beskrevet ovenfor som
mv^2/r = qBv
hvoraf
r = mv/Bq (*)
Bemærk nu at mv = 2*E_kin. Protonens kinetiske energi oplyses at være ækvivalent med 15 MeV. Radius kan derfor bestemmes direkte af (*).
Svar #4
21. november 2005 af Epsilon (Slettet)
#2:
Du mener vist, at mv^2 = 2*E_kin. Cyklotronradien r må da kunne fastlægges af
r = sqrt(2m*E_kin)/(qB)
//Epsilon
Du mener vist, at mv^2 = 2*E_kin. Cyklotronradien r må da kunne fastlægges af
r = sqrt(2m*E_kin)/(qB)
//Epsilon
Skriv et svar til: "En protoncyklotron"
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
