Fysik

Bølger - stormvejr

05. februar 2014 af ostepopsen12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En kortvarig storm danner oceanbølger med alle mulige bølgelængder. 

På en fiskekutter langt fra stormvejrsområdet observerer man efter "et stykke tid", at fiskekutteren begynder at gynge op og ned med perioden 8,0s. Fem timer senere observerer man, at fiskekutteren gynger op og ned med perioden 3,6.

Så jeg ved altså at:

Ved første observation:

periode(T) = 8,0s 

hastighed(v) = 12,49m/s.

Bølgelængde(λ) = 99,84m

Ved anden observation:

periode(T) = 3,6s

hastighed(v) = 5,65m/s.

Bølgelængde(λ) = 20,22m

Spørgsmålet lyder så på:

- Hvor lang tid er det ovenfor omtalte "et stykke tid"?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=265673 for de manglende oplysninger og for en forklaring af fremgangsmåden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2014 af peter lind

Brug at bølgelængde*frekvens = bølgehastighed til at finde bølgehastigheden for de 2 bølger, Hvis afstanden til stormcenteret er s  vil det tage en bølge tiden s/v til at nå frem. Brug dette sammen med tidsforskellen mellem de 2 bølger til at finde s


Svar #3
05. februar 2014 af ostepopsen12 (Slettet)

Peter lind, kan du ikke uddybe lidt og evt lave udregningen? Kan sku ikke helt fange det du skriver :/


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Prøv at læse forklaringen i den tråd, hvortil der henvises i #1.


Svar #5
05. februar 2014 af ostepopsen12 (Slettet)

har jeg også gjort, men det er sku det samme.... ved ikke om det er mig der er dum eller hvad, men kan altså ikke helt fange det :/


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Stormvejret har produceret bølger med forskellige hastigheder. Man antager, at de to bølger er blevet udsendt fra stormvejrsområdet til samme tidspunkt.

Antag, at afstanden til stormvejret er s . Den første bølge med hastigheden v1 ankommer til tiden t1 . Den anden bølge med hastigheden v2 ankommer til tiden t2. Der gælder da

s = v1·t1 = v2·t2 .

Vi har da

t1 = s/v1 og t2 = s/v2 , og dermed

t2 - t1 = s·(1/v2 - 1/v1) .

Tidsforskellen t2 - t1 er de 5 timer, og da v1 og v2 er kendt, kan man beregne afstanden s. Endelig kan man så beregne selve tiden t1 = s/v1 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvordan er du nået frem til de angivne hastigheder?


Skriv et svar til: Bølger - stormvejr

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.