Matematik

Potens sammenhæng. HAR BRUG FOR HJÆLP PLEASSSSEE

05. februar 2014 af NH123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

For en bestemt plantesort kan sammenhængen mellem, hvor mange planter man dyrker pr. kvadratmeter, og hvor meget en enkelte plante vejer, beskrives ved funktionen: 

f(x)=17500*x-15

hvor x er antallet dyrkede planter pr. kvadratmeter, og f(x) er den enkelte plantes vægt målt i gram.

a) Hvor mange procent falder den enkeltes plantes vægt, hvis man øger antallet af dyrkede planter pr. kvadratmeter med 25% ????

har brug for hjælp!!

tak på forhånd!!! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt modellen til at beregne

[ (f(x·1,25) - f(x)) / f(x) ] · 100%


Svar #2
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

hvad mener du??? der er ikke anbragt en model. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionsudtrykket

f(x) = 17500·x-15

er jo netop den model, der benyttes.


Svar #4
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

synes det ser lidt forvirrende ud, hvorfor skal man bruge denne regneform??


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Modellen er givet i opgaven; derfor skal man benytte den.


Svar #6
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

okay forstår overhovedet ikke hvordan man sætter tallene ind i modellen. lidt guide måske??


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal benytte modellen i udtrykket for den procentuelle ændring

[ (f(x·1,25) - f(x)) / f(x) ] · 100% = [ (17500·(x·1,25)-15 - 17500·x-15) / (17500·x-15) ] · 100%

                                             = [ 1,25-15 - 1 ] · 100%

                                             = ....


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2014 af mathon

det samme som i #7, men noteret lidt anderledes

    for en potensmodel
                                   y = b•xa

         gælder
                                   y2/y1 = (x2/x1)a

                                  (1+ry) = (1+rx)a

          som i den konkrete opgave
          giver

                                  1+ry = (1+0,25)-15

                                   ry = p/100 = 1,25-15 - 1

                                   p = (1,25 -15 - 1) · 100%

Uanset notationsformen skal resultatet naturligvis være det samme


Svar #9
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

det giver error på lommeregneren 


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Har du skrevet funktionsudtrykket for modellen korrekt i #0 ?


Svar #11
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

jeg skriver det ind på maple, men den giver mig error og jeg er 100 procent sikker på at jeg har skrevet det korrekt 


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Denne opgave https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=766820 har en ordlyd, der minder meget om ordlyden i din opgave, men den har et helt andet funktionsudtryk. Derfor spørger jeg, om du har formuleret opgaven, specielt funktionsudtrykket, korrekt i #0.

I den anden opgave er der tale om

f(x) = 175000 · x-1,5  (bemærk potensen -1,5 i stedet for -15).


Svar #13
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

i min opgave er det -1,5


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Men i #0 skrev du -15. Benyt så de ovenstående beregninger med den rigtige potens.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)


Svar #16
05. februar 2014 af NH123 (Slettet)

vriker måske lidt dumt, men fatter intet lige nu


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du skal beregne den procentuelle ændring ved at udføre beregningerne i #7 eller #8 med den korrekte funktion.


Skriv et svar til: Potens sammenhæng. HAR BRUG FOR HJÆLP PLEASSSSEE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.