Dansk

Hej er der et sød sjæl som vil rette min dansk og det vil betyde meget for mig :)

08. februar 2014 af lykke1111111 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Indledning af: Yahya Hassan & Zaki Youssef 
Zaki Youssef og Yahya Hassan er blevet meget omtalt digter, især Yahya Hassan og det skyldes, at han fortæller hvor slemt det er at være muslim og bo i en ghetto sted med en far som tæsker en, og Zaki Youssef har vundet mange priser for hans arbejde. Som digter er de meget vrede og samfundskritisk, ligesom Zaki Youssef skrev i sit digt “ Knepper hver og en af dansk folkepartis mandater, i verbaler. Og til jer der betaler. Jeg ved hvor i bor jeg har arrangeret det sådan at hele Nordsjælland bliver bombet med rådne hvaler”. Det Zaki Youssef prøver fortælle er, at han ikke kan lide Dansk Folkeparti og ønsker dem alt ondt. 
Hvor Yahya Hassan kritiserer mere menneskerne i samfundet eks alkoholikerne, pusheren og generelt generationen. eks i hans digt “ Negeren, fætteren, luderen, misbrugeren, kom til den grønne blok nummer 23, kom til tunnelen, kom til fakta”. Han fortæller om alt muligt forskellige typer, altså han kigger ned på dem og så kritisere han menneksernes adfærd i ved blokkene, i denne situation blok nummer 23. 
Skrivemåde
Zaki Youssef skriver på sin måde, altså han kan godt lide at eksperimentere med sproget og bruger mange sprogbilleder. Yahya Hassan skrivemåde er prosa knæk, altså hans digt indeholder hverken komma eller  punktum og den knækker sig hver gang der komme et nyt sætning. Man kan sige at Zaki Youssef skriver på en professionel måde hvor Yahya Hassan med vilje skriver sit digt som en udlænding der lige har “lært dansk”. 

Analyse og fortolkning: Fragmental Af Zaki Youssef

Zaki Youssef født i 1979. Han er en dansk-egyptisk rapper, komponist og skuspiller. Hans første solo album udkom i 2001 og han blev nomineret til den bedste nye dansk-rapper i Danish Hiphop Awards. Hans debutalbum er en blanding af Hip-hop beats og arabiske musik- sætninger og hans debutalbum udkom i 2007. Zaki rapper blandt andet spansk, arabisk, engelsk og dansk. Zaki er blevet udnævnt til årets kunstner på Det Kongelige Teater, optrådt på den egyptiske statsopera og har vundet Frederiksbergs talentpris i 2008. I 2011 har han skrevet Reumert Talentprisen for at have skrevet og spillet hovedrollen i Præmieperker på Det Kongelige Teater.

Titelet af digtet er Fragmetal skrevet af Zaki Youssef i 2001. Digtet er et rap-digt og det kan man se, når stroferne og linjerne i rap-diget er forskellige og der er rim → det er ikke nødvendigt at der skal være rim i rap-digte. I digtet er der brugt par-rim fx “ Biologisk nedbrydelige guder støbt i plastic, Det er fantastisk”. Rap-digte skal man kunne synge/rappe det.    

Han er selvbiografisk eks “ Halvt Arabisk og halvt Arisk” eller “kommer fra Ørkenens land” →  Han fortæller at han er halv dansker og halv araber, også fortæller han at han lever i en ghetto sted eks”  Er hvor livet tilbringer Det er jeg indånder. Han følelser ikke at han hører til Danmark og ingen i Danmark høre på hvad han har at sige.

Skrivemåde: der er 10 strofer  og der er rim i digtet Fx “Eksemplarisk for min stand Brun Bastard du ved    jeg kan” eller “ og kommunikation via telefon Er en ikke eksisterende situation”. Det er en

Episk digt, fordi digtet er fortællende. Digtet fortæller hvor vred Zaki er på samfundet, danskerne, Dansk Folkeparti. Han er vred på systemet. → socialsystemet og sagsbehandling. Han knepper dansk folkeparti med sit sprog. Så han kan heller ikke lide Dansk Folkeparti og den hvide vestlige verden . Han kan ikke lide de rige. Dårlig udvikling – værdier/moraler væk. Han mener at danskere kun snakker, men ikke handler “ Den hvide vestlige verden er stødt på grunden Al jeres snak er rådden den når ikke længere ud til kunden”.

Han har en ironisk og provokerende sprogtone eks  ”Mine fordomsfulde meninger”, Fragmentarisk →  Han leger med ordene og sætter dem sammen, så han skaber nydannelse af ord..  Han siger noget andet end han mener “ Biologisk nedbrydelige guder støbt i plastic Det fantastisk” og Vi dyrker noget materialistisk. Han laver en intertekstualitet reference til Aqua. I'm a barbie girl. Han tror på mutation: Darwin teorien. I hver diskussion af ozonlaget bliver gennemvædet: Han syntes vi snakker og snakker og kommer ingen vegne. Det er det samme diskussion om ozonlaget hver gang. At tage bladet fra munden: Nu det på tide at være ærlig og sige sandheden.

Digtet er ikke kronologisk fordi det strækker sig ikke kun over en periode. Digtet er panoramisk altså digtet springer over tiden eks. “ Den tid hvor vi vidste hvad der var godt og ondt er svunden”. Han springer rundt og fortæller først om ham selv,  så Dansk Folkeparti, den hvide vestlige verden, Ozonlaget, og til sidst fortæller han at han om nordsjælland “nordsjælland bliver bombet med rådne hvaler”.   


 

Yahya Hassan & Zaki Youssef

Zaki Youssef og Yahya Hassans digt sammenligning: Indholdsmæssigt ligner de hinanden, de er begge vrede og er samfundskritisk. De beskriver deres baggrund og hvilke problemer man har med anden etnisk baggrund. De fortæller også om deres liv og hvor hårdt det. De begge bor i ghetto.

Zaki er mere i gammeldags forstand han er eksperimenterende med sit sprog han bruger sproglig billeder. Han siger meget om forskellige refleksioner over samfundet.  Der er ikke udviklingsforløb i hans digt det er mere fortællede og refleksioner og samfundet. De beskriver også hvordan danskerne ser på udlændinge i Danmark og samtidig de begge kritisk på dansker / Dansk Folkepati. Zaki Youssef rapper sit digt og på en måde kan man også sige at Yahya Hassan rapper, altså på hans eget rytme.   


Mange tak for hjælpen :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2014 af BrugerenJens (Slettet)

Indledning af: Yahya Hassan & Zaki Youssef 

Zaki Youssef og Yahya Hassan er blevet to meget omtalte digtere, især Yahya Hassan. Det skyldes, at han fortæller, hvor slemt det er at være muslim og bo i en ghetto med en far, som tæsker en.

Zaki Youssef har vundet mange priser for sit arbejde. Som digtere er de meget vrede og samfundskritiske. Som Zaki Youssef skrev i sit digt:

“Knepper hver og en af Dansk Folkepartis mandater, i verbaler. Og til jer der betaler. Jeg ved, hvor I bor. Jeg har arrangeret det sådan at hele Nordsjælland bliver bombet med rådne hvaler”.

Det Zaki Youssef prøver at fortælle er, at han ikke kan lide Dansk Folkeparti, men ønsker dem alt ondt. 
Hvor Yahya Hassan mere kritiserer menneskerne i samfundet, f.eks. alkoholikeren, pusheren og generelt nationen. F.eks i hans digt “Negeren, fætteren, luderen, misbrugeren, kom til den grønne blok nummer 23, kom til tunnelen, kom til Fakta”. Han fortæller om alle mulige forskellige typer, som han ser ned på dem, og så kritiserer han menneskernes adfærd i blokkene, i denne situation blok nummer 23.


Skrivemåde

Zaki Youssef skriver på sin egen måde. Det vil sige, at han kan godt lide at eksperimentere med sproget, og at han bruger mange sprogbilleder.

Yahya Hassan skrivemåde er prosa knæk, altså hans digt indeholder hverken kommaer eller punktumer og den knækker sig hver gang der komme et nyt sætning (Den sætning forstår jeg ikke).

Man kan sige at Zaki Youssef skriver på en professionel måde, hvor Yahya Hassan med vilje skriver sine digte som en udlænding, "der lige har lært dansk”. 

Analyse og fortolkning: Fragmental Af Zaki Youssef

Zaki Youssef blev født i 1979. Han er en dansk-egyptisk rapper, komponist og skuespiller. Hans første solo album udkom i 2001, og han blev nomineret til den bedste nye danske rapper i Danish Hiphop Awards. Hans debutalbum er en blanding af hip-hop beats og arabisk lyrik. (og hans debutalbum udkom i 2007 der er noget galt her. Han må have lavet en debut, før solo'en). Han rapper blandt andet på spansk, arabisk, engelsk og dansk. Zaki blev udnævnt til årets kunstner på Det Kongelige Teater (hvilket år?). Han har optrådt på den egyptiske statsopera, og har vundet Frederiksbergs Talentpris i 2008. I 2011 modtog han Reumert Talentprisen for at have skrevet og spillet hovedrollen i Præmieperker på Det Kongelige Teater.

Titlen på digtet er Fragmetal skrevet af Zaki Youssef i 2001. Digtet er et rap-digt. Det kan man se, når stroferne og linjerne i rap-digtet er forskellige og der er rim. Det er ikke nødvendigt, at der skal være rim i rap-digte. I digtet er der brugt par-rim f.eks. “ Biologisk nedbrydelige guder støbt i plastic, Det er fantastisk”. Rap-digte skal man kunne synge/rappe.    

Han er selvbiografisk. I “Halvt Arabisk og halvt Arisk” og “kommer fra Ørkenens land”, fortæller han, at han er halv dansker og halv araber. Og så fortæller han at han lever i en ghetto sted. ”Er hvor livet tilbringer det er jeg indånder". Han føler, at han ikke hører til i Danmark, og at ingen i Danmark hører på, hvad han har at sige.

Skrivemåde

Der er 10 strofer i digtet “Eksemplarisk for min stand Brun Bastard du ved jeg kan” eller “ og kommunikation via telefon er en ikke eksisterende situation”. Det er et episk digt, fordi digtet er fortællende. Digtet fortæller, hvor vred Zaki er på samfundet, danskerne og Dansk Folkeparti. Han er vred på systemet - socialsystemet og sagsbehandling. Han knepper Dansk Folkeparti med sit sprog. Han kan heller ikke lide den hvide vestlige verden. Han kan ikke lide de rige. Dårlig udvikling – værdier/moraler er væk. Han mener, at danskerne kun snakker, men ikke handler. “Den hvide vestlige verden er stødt på grunden al jeres snak, er rådden den når ikke længere ud til kunden”.

Han har en ironisk og provokerende sprog i f.eks. i ”Mine fordomsfulde meninger”, Fragmentarisk. Han leger med ordene og sætter dem sammen, så han skaber nydannelse af ord.  Han siger noget andet, end han mener. I “Biologisk nedbrydelige guder støbt i plastic det er fantastisk” og i "Vi dyrker noget materialistisk" laver han en intertekstualitet reference til Aqua's "Barbiegirl". Han tror på mutation: Darwin teorien. I hver diskussion af ozonlaget bliver gennemvædet: Han syntes vi snakker og snakker og kommer ingen vegne. Det er det samme diskussion om ozonlaget hver gang. At tage bladet fra munden: Nu det på tide at være ærlig og sige sandheden.

Digtet er ikke kronologisk, fordi det strækker sig ikke kun over en periode. Digtet er panoramisk. Det springer over tiden f.eks. “Den tid hvor vi vidste hvad der var godt og ondt er svunden”. Han springer rundt og fortæller først om ham selv, så Dansk Folkeparti, den hvide vestlige verden, Ozonlaget, og til sidst fortæller han, at “Nordsjælland bliver bombet med rådne hvaler”.   


 

Yahya Hassan & Zaki Youssef

Zaki Youssef og Yahya Hassans digt sammenligning: Indholdsmæssigt ligner de hinanden, de er begge vrede og samfundskritiske. De beskriver deres baggrund og hvilke problemer man har med anden etnisk baggrund. De fortæller også om deres liv, og om hvor hårdt det. De bor begge to i en ghetto.

Zaki er mere i gammeldags forstand. Han er eksperimenterende med sit sprog og, han bruger sproglige billeder. Han siger meget om forskellige refleksioner over samfundet.  Der er intet udviklingsforløb i hans digt. Det er mere fortællende ogreflekterer over samfundet. De beskriver også hvordan danskerne ser på udlændinge i Danmark, og samtidig er de begge kritiske overfor danskerne/Dansk Folkepati. Zaki Youssef rapper sit digt, og på en måde kan man også sige at Yahya Hassan rapper, altså på hans eget rytme.

Det er mange år siden, at jeg gik ud af skole, så lad mig høre, hvad "vi" fik i karakter. Pøj pøj :-)


Svar #2
09. februar 2014 af lykke1111111 (Slettet)

Mange tak :D


Skriv et svar til: Hej er der et sød sjæl som vil rette min dansk og det vil betyde meget for mig :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.