Matematik

Differentiation af vektor

10. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvad vil det her sige:

"Derivatives of vectors obey the same rules as they do for scalars":

d(Pu)/dt = Pu' + P'u

Skal det forstås som, at man differentierer en vektor, der er multipliceret med et tal?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Her er der tale om en vektor P multipliceret med en skalar u, hvor både vektoren P og skalaren u er funktioner af t.


Svar #2
10. februar 2014 af Haxxeren

#1

Så en skalar kan altså godt være en funktion af en variabel. Jeg troede, at det kun var et tal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor skulle man ikke kunne multiplicere en vektor med en skalar, der er en funktion af noget andet? For hver værdi af t er u(t) et bestemt tal, en skalar, der multipliceres med den bestemte vektor P(t) .


Svar #4
10. februar 2014 af Haxxeren

#3

Ja, okay. Tak.


Svar #5
10. februar 2014 af Haxxeren

#3

Et tillægsspørgsmål:

Jeg har en forskydningsfunktion v1(x1,x2), der giver forskydningen af et punkt vandret og en anden forskydningsfunktion v2(x1,x2), der giver forskydningen lodret. Hvad er det helt præcist man finder ved at differentiere f.eks. v1 mht. x1 eller x2? Man kalder det for gradient, men hvad fortæller tallet os?

(OBS: der er brugt et koordinatsystem med akserne x1 og x2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Gradienten v1 er en vektor, der i det væsentlige peger i den retning, hvor funktionen v1 ændres hurtigst i omegnen omkring (x1,x2) . I denne omegn er gradienten normal til niveaukurverne.


Svar #7
10. februar 2014 af Haxxeren

#6

Det synes jeg ikke, at jeg blev klogere på. Se figuren:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg

Hvis f.eks. v1(x1,x2) = 0,5 + 0,2x1 + 0,3x2,

så ∂v1/∂x1 = 0,2. Hvad fortæller tallet 0,2 om?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg har ikke mulighed for at se dit dokument.

Gradienten er vektoren v1 = [0,2;0,3] . Funktionen v1 vokser hurtigst, hvis man fra punktet (x1;x2) bevæger sig i gradientens retning.

En flade (x,y,z) med ligningen z = v1(x,y) har i punktet (x,y,v1(x,y)) en tangentplan med normalvektor

(-∂v1/∂x , -∂v1/∂y , 1)


Svar #9
10. februar 2014 af Haxxeren

#8

Jeg har et punkt (x1,x2) = (1,0) som flytter til (1,7;0,8). Forskydningsværdien er da (0,7;0,8).

Ved at indsætte (1,0) i forskydningsfunktionen i #7, får man også 0,7 - altså førstekoordinaten. På samme måde kunne man også gøre med at finde den anden koordinat vha. den tilhørende forskydningsfunktion v2.

Kan du prøve at sige, hvad gradienten har af betydning i forhold til mit tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg har allerede forklaret betydningen af gradienten ovenfor.

Din funktion v1(x1,x2) = 0,5 + 0,2x1 + 0,3x2, fremstiller ligningen for en plan i (x1,x2,v1)-rummet.


Svar #11
11. februar 2014 af Haxxeren

#10

Okay, tak.
 


Svar #12
11. februar 2014 af Haxxeren

#10

Hvordan kan jeg eliminere tiden t for funktionerne x = f1(t) og y = f2(t), når følgende er kendte størrelser:

vx = (vx)0

vy = (vy)0 - gt

x = x0 + (vx)0t

y = y0 + (vy)0t - 1/2gt2?

Resultatet er: vy2 = (vy)02 - 2g(y - y0)

Hvad har man gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man kvadrerer

vy = (vy)0 - gt

til

vy2 = (vy)02 + g2t2 - 2(vy)0gt

     = (vy)02 + 2g·((1/2)gt2 -(vy)0t)

     = (vy)02 + 2g·(y0 - y)


Svar #14
11. februar 2014 af Haxxeren

#13

Det er rigtigt.
Kan jeg ikke isolere y som en funktion af x (bare uden tidsenhed)?


Svar #15
11. februar 2014 af Haxxeren

#13

Problemet er løst.


Skriv et svar til: Differentiation af vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.