Matematik

Vinklen mellem planen a og xy-planen(3d)

10. februar 2014 af Miebendixh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen, jeg har fået til opgave et beregne vinklen mellem planen a og xy-plan.

Jeg har en ligning for planen a: -102, 82*(x-0)+0(y-10,6)+56, 18(z-0)=0. Jeg ved godt hvordan man beregner vinklen mellem to planer, men da jeg ikke kender xy-plan, hvordan kan jeg beregne denne vinkel ud. Er der en venlig sjæl derude, som vil hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2014 af mathon

         xy-planen har bl.a. normalvektoren
                                                                     k = [0,0,1]


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at xy-planen er planen med ligningen z = 0 . Aflæs en normalvektor til xy-planen, og bestem så vinklen mellem de to planer.


Svar #3
11. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Undskyld at jeg spørger dumt, men hvad menes dermed at xy-planen er planen med ligningen z=0....jeg er en anelse forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2014 af mathon

#3

For alle punkter P(x,y,z) i xy-planen gælder z = 0. (når punkterne ligger i xy-planen, kan de hverken ligge over eller under, så z-koordinaten kan hverken være positiv eller negativ, hvorfor z = 0).

xy-planen har
derfor ligningen:
                                     z = 0
                                                


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. februar 2014 af mathon

planen α har bl.a. normalvektor
                                                            n = [-102.82;0;56.18]

xy-planen har bl.a. normalvektor
                                                            k = [0,0,1]

planvinklen mellem planen α og xy-planen er lig med vinklen mellem planernes normalvektorer,
hvoraf  
                                         kn         56,18
                          cos(v) = -------- = ------------- = 0,479486
                                          |n|         117,167

                          v = cos-1(0,479486) = 61,3°



                     


Svar #6
11. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen. Din forklaring hjælper rigtigt meget, da jeg ikke før har hørt om xy-plan.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2014 af Arkimedesanton (Slettet)

Hvor kan I se at xy-planen har normalvektoren [0,0,1]

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ligningen for xy-planen er z = 0 , altså

0·x + 0·y + 1·z = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. februar 2014 af Arkimedesanton (Slettet)

Nå, men det fremgår ellers ikke af opgaveformuleringen!?

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det forudsættes alment bekendt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2014 af mathon

#7
                             k = i x j         hvor i = [1,0,0] og j = [0,1,0] ligger i xy-planen

    k er derfor en normalvektor til xy-planen


Skriv et svar til: Vinklen mellem planen a og xy-planen(3d)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.