Matematik

Procent (afrundingsregler) ???

19. februar 2014 af JonesJones (Slettet) - Niveau: C-niveau

Lige et spørgsmål til hvordan man skriver et decimaltal i procent?

Opgave 1:
En bankkunde indsætter 5000 kr. på en bankkonto. Efter 10 år er beløbet vokset til 10305 kr.
Beregn den årlige rente.

Når dette regnestykke er udregnet, lander jeg på 7,49 %, SKAL det rundet op til 7,5 %?

For hvis jeg regner efter for at kontrollere regnestykket, skal jeg i forhold til facit, runde op til 7,5.

Eksempel

5000 (1+0,075)10  = 10305 (Hvilket svarer til værdien efter 10 år i følge facit. Derfor må dette være korrekt?)
Men hvis jeg bruger de 7,49 % (som jeg jo oprindelig regnede mig frem til) giver det jo et andet resultat?
5000 (1+0,0749)10  = 10295

Hvad er korrekt i denne sammenhæng? Hvilket procental er det korrekte?
7,5 % eller 7,49 % ???

For efterfølgende får jeg en anden opgave, hvor jeg ligeledes er i tvivl om hvilken procentsats jeg skal bruge:

Ôpgave 2:
Forbruget af cigarer etc. har været faldende i Danmark i de senere år. Det faldt således fra 449 mio. stykker i 1987 til 392 mio. i 1988.

a) Hvor stor er den procentiske nedgang?
Resultatet jeg kommer frem til er 12,69 % MEN skal det rundes op til 12,7?
For jeg skal jo bruge den korrekte procentsats for at få det helt korrekte facit i nedenstående opgave.
 

b) Hvad vil forbruget være i 1995 med samme udviklingstendens?
392.000.000 (1+0,127) -7 = 169.753.467
ELLER
392.000.000 (1+0,1269) -7 = 169.858.942

Hvad er korrekt?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Generelt:

Hvis du har din procent som et decimaltal og skal bruge det i din videre beregning, så rund ikke af. Brug det fulde tal til videre beregning.

Hvis der er tale om et endeligt facit, så kan du sagtens nøjes med et decimal ved procent.


Svar #2
19. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Okay, mange tak :)

Er der en regel for hvor mange decimaler der må stå når vi har med procentregning at gøre? 2, 3?

I forhold til dit svar:
Så i opgave 1 er det okay at runde af ti 7,5 %
Men i opgave 2 skal de 2,69% ikke rundes op til 2,7, da jeg skal regne videre med de 2,69 % for at finde det korrekte svar?

Takker
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2014 af Christianos (Slettet)

Et enkelt decimal er helt i orden, særligt hvis du bruger det bølgende lighedstegn ;)

Normalt vil det fulde tal jo stå i din lommeregner under udregningerne, og når du skriver tallene i din aflevering kan du godt runde ned til 5 decimaler eller noget - bare du lader lommeregneren bruge det fulde tal stadigvæk.

Men som sagt: i resultatet er et enkelt decimal fint.


Svar #4
20. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Okay, mange tak for din hjælp :)


Skriv et svar til: Procent (afrundingsregler) ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.