Kemi

Opgave

24. februar 2014 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogen, der kan hjælpe mig med opgave 2.5 i vedhæftede link?

http://www.uvm.dk/Uddannelser/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF11/Proever%20og%20eksamen/110531%20frs111_BTK_A.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2014 af khol (Slettet)

pH-værdien af en svag syre (f.eks. mælkesyre) kan tilnærmes vha. følgende:

pH = 1/2 · (pKs - cs)


Svar #2
27. februar 2014 af Sinimini (Slettet)

Formlen må jo ikke bruges, når pKs <4


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2014 af mathon


                           pH = -\log \left (\frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{10^{-2pK_s}+4*10^{-pK_s}*c_s}}{2} \right )

.

                          pH = -\log \left (\frac{-10^{-3,86}+\sqrt{10^{-7,72}+4*10^{-3,86}*0,08}}{2} \right ) = 2,5

........................

                K_s = 10^{-pK_s}


Svar #4
27. februar 2014 af Sinimini (Slettet)

Jeg siger mange tusinde tak til dig :-) Må jeg godt spørge dig, hvor 4-tallet kommer fra i brøken, hvordan skrives den brøk normalt Mathon? Jeg synes ikke lige, at jeg kan finde den i min kemi-bog?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. februar 2014 af mathon

"normalform" pH-beregning
i middelstærk syre:

 

                                pH = -\log \left (\frac{-K_s+\sqrt{{K_{s}}^{2}+4*K_s*c_s}}{2} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2014 af mathon

middelstærk syre
generelt:

                               S\; \; \; +\; \; \; H_2O\; \; \; \rightleftharpoons \; \; \; B\; \; \; +\; \; \; H_3O^+
 molariteter         cs - α·cs                               α·cs             α·cs      

med ligevægtsbrøken
                                              \frac{\left [ B \right ]*\left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ S \right ]} = K_s

eller

                                               \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-{\left [ H_3O^+ \right ]}} = K_s                        som er en andengradsligning,
                                                                                                           der bekvemt reduceres til

                                                 {\left [ H_3O^+ \right ]^2} + K_s*{\left [ H_3O^+ \right ]} - K_s*c_s = 0

hvoraf

                                                  {\left [ H_3O^+ \right ]} = \frac{-K_s+\sqrt{K{_{s}}^{2}+{\color{Red} 4}*K_s-c_s}}{2}   kun + da [H3O+] > 0

her "stammer" 4-tallet fra

                                             (d = b2 - 4ac)
                                             
                                                  


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.