Fysik

Udled udtryk for rovfuglens hastighed som funktion af Vlo, h og g

26. februar 2014 af joeeey (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Alle :D

Jeg har brug for hjælp til opgave 2 og 3. Jeg har lavet opgave 1:

Rovfuglens styrtdyk

1. En ornitolog vil studere rovfuglens lodrette styrtdyk. Han kaster et stykke lækker lokkemad lodret op i luften med begyndelseshastigheden VLO og håber, at rovfuglen vil styrtdykke efter lokkemaden. Udled et udtryk for lokkemadens maksimale højde.

2. Rovfuglen styrtdykker i samme øjeblik, ornitologen kaster lokkemaden. Den har på det tidspunkt højden h over ornitologen og flyver hele tiden med sin imponerende maksimale hastighed VR. Rovfuglen snupper lokkemaden netop da denne har sin maksimale højde. Udled et udtryk for rovfuglens hastighed som funktion af VLO, h og g.

3. Rovfuglen fortsætter nedad, men bremser nu og vender rundt i sidste øjeblik før den rammer jorden. Udled et udtryk for accelerationen  på denne del af flyveturen.


Svar #1
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

OPGAVE 1 som jeg har lavet:

Maksimalpunktet/toppunktet er givet ved Tp=( -b / 2a ; -D / 4a), Lokkemadens forskrift er en parabel da det er fritfald

x = ½ ax *t2  +  V0* t + x0

(a = -g) 

Toppunkt for y-koordinat  -D/4a  vi indsætter og reducerer og får VLO2 / 2g

                                                                                                     ========

hvordan laver jeg opgave 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2014 af peter lind

Find tiden t, som det tager lokkemaden at nå den pågældende højde. Rovfuglen får i den tid bevæget sig stykket vR*t.


Svar #3
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

men jeg har jo to ubekendte i min ligning

x = ½ ax *t2  +  V0t + x0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2014 af peter lind

Hvilken to ubekendte ?. t kan du finde af hvor lang tid det når lokkemaden at nå op


Svar #5
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

men tiden det tager lokkemaden er jo x-koordinatet i toppunktet så t = -b / 2a


Svar #6
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

t = -b / 2a  =>  t = -V02 *(-g) <=>  t = V0 / 2g


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2014 af peter lind

Du blander løsningen af en 2. gradsligning med nogle parametre som ikke er i brug her.

Der gælder at v(t) = v0-g*t for kastet. Når lokkemaden når toppunktet er hastigheden 0


Svar #8
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

okay så v0-g*t = 0 <=> v= g*t <=> v/ g = t 

Men er kastet ikke en parabel hvor der indgår x(t) = ax^2 + v*t +x?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2014 af peter lind

Det er et lodret kast og så er boldens bane ikke en parabel. Det hele foregår på en ret lodret linje.

Et lodret kast med starthastighed v0 og begyndelsespunkt ved jordoverfladen har formlen h(t) = -g*t2+v0t
 


Svar #10
26. februar 2014 af joeeey (Slettet)

okay 

så svaret på rovfuglens hastighed som funktion af VLO  VR*t => VR * VL0 / g ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. februar 2014 af peter lind

I tiden t = vL0/g bevæger rovfuhglem stykket  vr* t  = vr*vL0/g  Det er altså det stykke den bevæger sig ikke hastigheden som funktion af L0. Dette skal du så sætte sammen med dens starthøjde h og kastehøjden for at finde den ønskede funktion


Skriv et svar til: Udled udtryk for rovfuglens hastighed som funktion af Vlo, h og g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.