Matematik

Bestem nulpunkter for f og skitser grafen

07. marts 2014 af LiseAnders (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er givet ved forskriften f(x)= 1/4x^3 - 3/2x^2 -16x-24

a) Bestem evt. nulpunkter for f og skitsér grafen

b) Bestem f'(x) og angiv monotoniforholdene.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2014 af PeterValberg

Nulpunkter bestemmes ved at løse ligningen f(x) = 0
Grafen skitseres (tegnes) lettest med et grafprogram (fx GeoGebra eller i WordMat)

For at bestemme den afledede funktion f' benyttes den generelle regel på hvert led
i det givne funktionsudtryk

\left(p\cdot x^n \right )'=n\cdot p\cdot x^{n-1}

mht til konstanten -24:               k'=0

Løs ligningen f'(x)=0 
og foretag en fortegnsanalyse for f' før, mellem og efter fundne rødder.

Lav monotonilinje og beskriv forløbet for f

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2014 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2014 af Therk

a) Start altid med at plotte funktionen. Du kan sammenligne din tegning med plottet herunder:

For at finde nulpunkter for f kan det være smart at faktorisere udtrykket. Du kan komme frem til, at

f(x) = 1/4 (x+4) (x-12) (x+2), (hvis du bruger dette, skal du vise mellemregninger)

hvor det fremgår, hvilke værdier for x, funktionen har værdi 0.

b) Differentier funktionen. I intervaller, hvor f ' (x) er positiv, er f(x) voksende, og i intervaller, hvor f ' (x) er negativ, er f(x) aftagende. I punkter, hvor f ' (x) er nul, har f(x) lokalt minimum eller maksimum.


Skriv et svar til: Bestem nulpunkter for f og skitser grafen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.