Fysik

Syreregn, nogle fejl?

09. marts 2014 af peterlravn - Niveau: 9. klasse

Hejsa

Jeg har fået til opgave, at jeg skal skrive syreregns virkning, og hvad vi kan gøre ved det. Den må MAKS fylde 1 side, og derfor havde jeg ikke nok plads til at uddybe.

Jeg vil gerne vide, om jeg har lavet nogle fatale fejl, eller at jeg har misforstået noget af det. (Grammatik er ligegyldigt ;D)

Jeg er også i tvivl om, at mit reaktionskema er forkert. Er det det?

Syreregn

Når vi skal lave energi, brænder vi kul, olie og naturgas af. Når vi brænder kul, olie og naturgas af, udvikles der også røg, sod og støv, som kommer ud i luften. Kul, olie og naturgas indeholder svovl (S). Når svovle afbrændes, går den i forbindelse med den ilt (O2) og ozon (O3), som der er i luften, og danner svovldioxid (SO2) og svovltrioxid (SO3). Ved næsten alle forbrændinger, dannes der også kvælstof (N). Kvælstof går sammen med ilt og ozon ligesom svovlen, og danner kvælstofdioxid (NO2) og kvælstoftrioxid (NO3). 
Svovldioxid, svovltrioxid, kvælstofdioxid og kvælstoftrioxid går sammen med det vand, som der er i luften. Det danner så svovlsyrer (H2SO2), svovlsyrling (H2SO3), salpetersyrer (HNO2) og salpetersyrling (HNO3).

Her ses et reaktionsskema;

S + O2 => SO2            SO2 + H2O => H2SO3 = Svovlsyre

S + O3 => SO3            SO3 + H2O => H2SO4 = Svovlsyrling

N + O => NO2              2 NO2  + H2O => HNO2 og HNO3 = Salpetersyre og salpetersyrling

Når vi laver disse svovldioxid, svovltrioxid, kvælstofdioxid og kvælstoftrioxid, kommer 50% af det op i luften, og som går i forbindelse med vandet. Når det så regner, regner det med syrer, og det bliver kaldt syreregn eller vådnedfald. Den anden halvdel falder ned som tørnedfald. Disse stoffer lægger sig på ting og planter. Når det så regner, bliver det til syre. 

Hvordan syreregn ødelægger:

Et træ fordamper vandet i sig, gennem en masse spalteåbninger. Syreregnen ødelægger disse spalteåbninger, så vandet ikke kan fordamper. Det ødelægger grønkornene, fotosyntesen stopper og træet dør af sult. Syreregnen kan også direkte ætse træets blade, så de visner og dør.
Den sure syreregn gør jorden mere og mere sur. Det ender med, at syren vasker næringsstofferne i jorden væk. Træet har brug for næringsstoffer, og det vil dø uden. Syren kan også frigøre nogle giftige metaller i jorden, som træet optager. 
Syreregnen kan også gøre pH-værdien i søer lavere. Det kan mange fisk ikke tåle. Med en pH-værdi på bare 5-6, vil mange af søens fiske dø.

Til sidst ødelægger syreregnen også bygninger og ting. Gamle berømte bygninger som Frihedgudinden, stålbroer og selv biler, bliver ødelagt af al den syreregn.

Hvad vi kan gøre ved det:

Først kan man knuse kullene, og så vaske dem med vand. Da fjerner man svovlen i dem. Man kan også sende dem igennem en elektrostatisk proces, som også fjerner svovlen. Olie kan man rense ved at man destillerer (skiller to stoffer ved kogning) den. Så kan man fjerne svovlen i den.

Man kan reducerer kvælstofoxiderne ved at sænke forbrændingstemperaturen, reducerer mængden af ilt i forbrændings-kammeret, og sørge for, at formindske kvælstoffet ophold ved høj temperatur. 

Man kan også bygge højere skorstene, men så kommer det bare et andet sted hen, fx Sverige. Man kan også fjerne svovlen, ved at neutraliserer det med kalkvand. Til sidst kan man rense fabrikkernes røg ved hjælp af filtre og kemikaler. Man kan sætte en efterbrænder på biler, som kan fjerne 90% af kulbrintene og kvælstofoxiderne. 

Mange tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2014 af khol (Slettet)

Du har byttet om på navnene, men ellers en fin opgave

S + O2 => SO2            SO2 + H2O => H2SO3 = Svovlsyrling

S + O3 => SO3            SO3 + H2O => H2SO4 = Svovlsyre

N + O => NO2              2 NO2  + H2O => HNO2 og HNO3 = Salpetersyrling og salpetersyre


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2014 af khol (Slettet)

Reaktionerne er også lidt forsimplede - se link

http://en.wikipedia.org/wiki/Acid_rain#Chemical_processes


Svar #3
09. marts 2014 af peterlravn

Men... Er mit reaktionsskema så forkert?

Vi har ikke fået lektioner i det. Jeg så bare, at S + O2 ville blive til SO2. 

Jeg forstår ikke helt det du linkede;

In the gas phase sulfur dioxide is oxidized by reaction with the hydroxyl radical via an intermolecular reaction:[5]

SO2 + OH· → HOSO2·

which is followed by:

HOSO2· + O2 → HO2· + SO3

In the presence of water, sulfur trioxide (SO3) is converted rapidly to sulfuric acid:

SO3 (g) + H2O (l) → H2SO4 (aq)

Nitrogen dioxide reacts with OH to form nitric acid:

NO2 + OH· → HNO3

Tror du et det ville være ok, bare at skrive det som jeg oprindeligt skrev?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2014 af khol (Slettet)

OH er et frit radikal der dannes i atmosfæren som følge af sollys' reaktion med ozon:

O3 + hv (lys) → O2 + O*

O* + H2O → 2 OH

O* (exciteret oxygen atom)

OH indgår også i dannelsen af OH2

CO + OH → CO2 + H

H + O2 → HO2

Det er dog ikke 9. klasses pensum, så jeg tror det er fint at holde sig til det du har skrevet


Svar #5
09. marts 2014 af peterlravn

Hejsa!

Tusind tak for hjælpen :D

Jeg holder mig dog til det, som jeg har skrevet.

Jeg har skrevet, at Ozon er i luften. Er det egentlig det? Eller hvad er Ozon egentligt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2014 af khol (Slettet)

Du har muligvis hørt om ozonlaget...

Ozon (O3) findes i relativt 'store' mængder ca. 25 km oppe i atmosfæren, hvor det udgør en beskyttelse mod solens UV-lys. Mængden af ozon aftager dog ned mod jordens overflade, hvor det kun findes i minimale koncentrationer. (Ozon er giftigt for levende organismer)


Svar #7
09. marts 2014 af peterlravn

Ja, jeg har hørt om ozonlaget :D

Tusing tak for hjælpen! Godt jeg ikke kom til at bytte om på syrling og syre :D


Skriv et svar til: Syreregn, nogle fejl?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.