Matematik

Reducere

09. marts 2014 af aresiio (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg er igang med at reducere denne her

3√(a5) · 4√(a7) / 12√(a3)

Men er gået i stå her: a41/12/a3/12


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Måske mener du

3√(a5) · 4√(a7) / (12√(a3))    ? ,

eller

3√(a5) · 4√(a7) / 12√(a3)    ?

Hvis det er det sidste, omskrives til rationale eksponenter

3√(a5) · 4√(a7) / 12√(a3)  = a5/3 · a7/4 · a-3/12 = a(5/3)+(7/4)-(1/4) = a(5/3)-(3/2) = a1/6


Svar #2
09. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Hvorfor omskriver du: 12√(a3) til a-3/12?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi jeg antog, at der var tale om 12√(a3) og ikke 12√(a3) . Start med at præcisere, hvorledes udtrykket er defineret, således som der opfordres til i #1.

Der divideres med 12√(a3) = a3/12 . Det svarer til at gange med a-3/12 .


Svar #4
09. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Er dette så forkert indtil videre?

a41/12/a3/12


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Prøv at vise, hvordan du er kommet frem til det resultat. Start med at bekræfte eller afkræfte, at det drejer sig om udtrykket

3√(a5) · 4√(a7) / 12√(a3)    ?


Svar #6
09. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Jeg kom frem til det her:

a5/3∗a7/4/a3/12

Og herefter gangede jeg de to første brøker sammen.


Svar #7
09. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Nu er jeg kommet frem til dette svar: a38/12


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Brøkerne skal jo ikke ganges sammen. Man benytter en kendt potensregneregel

an · am = an+m


Svar #9
09. marts 2014 af aresiio (Slettet)

Nej undskyld som du også kan se har jeg heller ikke ganget dem


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Hvor kommer 38/12 fra ?


Svar #11
10. marts 2014 af aresiio (Slettet)

De kommer selvfølgelig når man skal dividivere potenserne

a41/12/a3/12  =a38/12


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er korrekt. Jeg har en fejl til sidst i #1

a(5/3)+(7/4)-(1/4) = a(5/3)+(3/2) = a19/6


Skriv et svar til: Reducere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.