Matematik

Rødder som funktion af dæmpekonstanten

14. marts 2014 af amandaschiller (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Jeg har problemer med en opgave inden for emnerne differentialligninger og komplekse tal. Overordnet handler det om patienttransport, hvor et affjedret, støddæmpet hjulophæng skal modelleres til skånsom patienttransport. Delopgaven, som jeg har problemer med, går ud på at finde en formel for rødderne som funktion af dæmpekonstanten c. Jeg har givet, at:
F=F_f + F_d = -k*y - c* \frac{dy}{dt}
...hvorved bevægelsesligningen bliver:
\frac{d^2y}{dt^2}+c*\frac{dy}{dt}+k*y=0.

Jeg kender på forhånd, at fjederen bliver trykket 0,08 m sammen af den statiske belastning af massen samt, at:
 m=80 kg og k=10^4

Håber, at nogen kan hjælpe!

Venlig hilsen Amanda


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. marts 2014 af hesch (Slettet)

Udtrykt ved Laplace-terminologi, kan bevægelsesligningen ( systemets overføringsfunktions karakterligning ), skrives ved:

s2 + c*s + k = 0     som i reguleringsmæssig sammenhæng udtrykkes ved:

s2 + 2ζωn*s + ωn2 = 0          ζ = dæmpningsfaktor ,  ωn = udæmpede egensvingningsfrekvens ( c = 0 )

Du løser ligningen som enhver anden 2. grads ligning, med varierende c-værdi. Når rødderne bliver komplekse, laver sengen et oversving, når den passerer et bump ( ζ < 1 ). Når rødderne er reelle ( ζ ≥ 1 ) er der ingen oversving, men affjedring virker så mere stiv.

Jeg har ikke så megen erfaring med disse patienttransporter, men en værdi: ζ ≈ 0,7  tror jeg føles behageligt.

I reguleringsmæssig praksis, varierer man c, og plotter rødderne ind i en kompleks talplan. Herved fremkommer rodkurver som funktion af c. Man kan også variere m, og får så en skare af rodkurver, som man kan vurdere på.

PS:  Der er et eller andet galt, for egensvingningsfrekvensen ,å da også afhænge af m ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2014 af hesch (Slettet)

#1 fortsat:  Altså det undrer mig, at k = ωn2  ikke afhænger af m ? ?


Svar #3
14. marts 2014 af amandaschiller (Slettet)

Mange tak for svar! Ja, k afhænger af m, men m er en konstant i dette tilfælde, så jeg tænker, at det er derfor, at vi kan sætte k til at være 104. Glemte lige at fordele massen på de fire fjederben, så massen er 20 kg, og fjederen bliver således trykket 0,02 m sammen af den statiske belastning af massen. Men svarer disse 0,02 m så til egensvingningsfrekvensen? Og i hvilket tilfælde er rødderne så sammenfaldende?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2014 af hesch (Slettet)

Altså 4 fjederben, med een fælles fjeder, eller hvad ?        :)

For k = 104  og  c = 0 ( altså udæmpet ), får du karakterligningen:

s2 + 0s + 104 = 0   =>

ωn = ± j100     ( se #1 )

hvilket svarer til en udæmpet egensvingningsfrekvens = 100 rad/sek = 15,92 Hz.  ved dæmpning ( c > 0 ) vil denne frekvens ændre sig til det lavere.

Rødderne vil netop være sammenfaldende for ζ = 1  ( kritisk dæmpning, hedder det vist).  

Det er sgu smart, ikke ?


Skriv et svar til: Rødder som funktion af dæmpekonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.