Matematik

Skæringspunkter

18. marts 2014 af Ag12345 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej alle.

Jeg er i gang med en opgave, hvor der står, at jeg skal tegne tre cirkler med en radius på: 2cm, 4cm og 6cm.

Jeg skal så finde ud af, hvor mange skæringspunkter hver cirkel kan have. Men, de kan da have masser af skæringspunkter, men kan en hver cirkel ikke have 360 skæringspunkter? Eller kommer det an på, hvor mange cm radiussen er?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

To cirkler, der ikke har samme radius kan have ingen, et eller to skæringspunkter. Hvor der er tale om kun eet skæringspunkt, taler man om røring mellem de to cirkler.

Hvis cirklerne har samme radius vil de, hvis deres centre falder sammen, have uendelig mange punkter fælles, idet cirklerne da er helt sammenfaldende med hinanden. Falder centrene ikke sammen, hvor cirklerne har samme radius, kan de have ingen, et eller to skæringspunkter med hinanden.


Svar #2
18. marts 2014 af Ag12345 (Slettet)

Så det du mener er, hvis cirklerne har samme radius, og hvis deres centre falder sammen, så kan de have mange, men hvis centrene ikke falder sammen, kan de have ingen, et eller to skæringspunkter med hinanden. Men i det her tilfælde har de ikke samme radius- så det vil sige, at de kun kan have et eller to skæringspunkter, eller kan du gøre det mere specifikt! Radiussen f.eks. 2cm- kan den så kun have ét eller to skæringspunkter, hvilket måske gælder for de andre to cirkler?


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt forstået. Hvis de to cirkler har samme centrum og samme radius, er de to cirkler jo sammenfaldende. I alle andre tilfælde har de ingen, et eller to punkter fælles.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. marts 2014 af mathon

For to cirkler med radier r og R og centerlinje c:

          Lille i store uden fælles punkter                  c< =R-r

          Indre tangering:                                           c=R-r

          Dobbeltskæring:                                         R-r < c < R+r

          Ydre tangering:                                           c=R+r

          Lille uden for store uden fælles punkter     c> =R+r
 
                                            


Svar #5
18. marts 2014 af Ag12345 (Slettet)

Så, når jeg skal indtegne skæringspunkterne med f.eks. cirklen med radiussen på 2cm= så tegner jeg to, og det gælder for alle de andre to cirkler!

Men mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.