Matematik

3. gradspolynomium

19. marts 2014 af MissLove20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal finde 0-punkter for f(x) = -2x^3 + 9x^2 - 12x + 5, men har svært ved at få f(x)=0, da 5 så kommer til at stå bagved lighedstegnet.. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2014 af PeterValberg

x=1 er en rod

Divider tredjegradspolynomiet med (x-1) og find eventuelle øvrige rødder
ved at løse den fremkomne andengradsligning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2014 af mathon

rationale rødder skal søges
i
       ±5  ±(5/2) 

    hvor du hurtigt ser, at 5/2 er en rod
    hvorfor
                   f(x) = -2x^3 + 9x^2 - 12x + 5 = -2·(x-(5/2))·(x2-2x+1) = -2·(x-(5/2))·(x-1)2


Svar #3
19. marts 2014 af MissLove20 (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg tror jeg ikke vil aflevere min aflevering, da jeg har svært ved at forstå det der sker. Ellers tak til jer begge :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2014 af PeterValberg

Hvis du må bruge hjælpemidler (CAS-værktøj), så bruger du bare en "solve" kommando

solve(-2*x^3+9*x^2-12*x+5=0,x)

At skulle bestemme røddder i et tredjegradspolynomium kan vel næppe
forventes at skulle løses uden hjælpemidler :-)

djsXq.jpg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: 3. gradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.