Fysik

Fotoelektrisk effekt

30. november 2005 af mobz (Slettet)
Ved forsøg med Fotoelektrisk effekt standses de løsrevne elektroner af en stopspænding U = 1,45V. Den bestrålede overflade er lavet af en metallegering med løsrivelsesarbejdet 1,75eV.

- Hvilken bølgelængde har strålingen?


-------------------------------------------

Jeg får bølgelængden til at være: 4140nm

men vi kan ikke rigtige blive enig om hvad det rigtige facit er, så hvis en af jer kloge mennesker vil prøve at regne den igennem og skrive jeres facit, vil vi blive rigtig glad..
på forhånd TAk

Svar #1
30. november 2005 af mobz (Slettet)

Okay, vi har fundet frem til det, vist nok helt store problem... Vi har en formel der hedder:

Ekin = e * U

Hvor e er elektronens ladning... men vi har 2 forskellige bøger og i den ene står der at e er: 1,602*10^-19 men i den anden står der at e er:
-1,602*10^-19


Hvad er det rigtige?

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2005 af lany (Slettet)

Så vidt jeg kan komme frem til, må energien af en foton være E=1,45 eV+1,75 eV=3,20 eV. Denne energi kan også skrives:

E=h*c/l , hvor h er Plancks konstant, c er lysets hastighed og l er bølgelængden. Isoleres l, fås:

l=h*c/E. Herfra er det "bare" at regne. Jeg har ikke Plancks konstant lige her og kan ikke huske den :-(, men det er princippet... Husk at indsætte h i de rigtige enheder.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2005 af lany (Slettet)

Elektronens ladning er -1,602*10^-10 C, men der kan være forskel på, hvad man mener med elementarladningen e. I forhold til formlen Ekin=eU, så udtrykker den, at en elektron, der accelereres af et spændingsfald U får den kinetiske energi eU. e er da negativ, men det er U også, og Ekin bliver altså positiv, som den skal være. Jeg håber det bidrager til jeres forståelse...

Svar #4
30. november 2005 af mobz (Slettet)

men hvorfor er U også negativ?

Svar #5
30. november 2005 af mobz (Slettet)

Plancks konstant =

6,63*10^-34j*s eller 4,14*10^-15eV*s

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Nej, elektronladningen er

-e ~ -1,60218*10^(-19)C.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2005 af lany (Slettet)

Ja, ok, der sneg sig en lille skrivefejl ind. Elsktronens ladning er naturligvis, som det bliver skrevet -1,60218*10^(-19)C.

#4: Lidt løst formuleret kan man sige: Elektronen bevæger sig fra et lavt potential til et højt, svarende til, at den ser en spændingsstigning, dvs. et negativt spændingsfald, dvs. U.

Svar #8
01. december 2005 af mobz (Slettet)

Okay. Så har vi slået fast at e er negativ... men bliver U også negativ eller hvad? og hvordan gør den det?

Hvad får i Facit til?

Svar #9
01. december 2005 af mobz (Slettet)

#7

Der står jo at U = 1,45V i opgaven, så hvordan kan du sige at U bliver negativ?

Skriv et svar til: Fotoelektrisk effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.