Fysik

Orbit 1 opg. - er gået i stå...!

05. november 2003 af SP anonym (Slettet)
Hejsa

Jeg har efterhånden brugt flere timer på denne opgave, og kan virkelig ikke komme videre - det er den sidste opg. og så er jeg færdig med min aflevering...!

Opgaven lyder således:

Et lod har tværsnitsarealet 6,0 cm^2, og er 8,0 cm højt. Loddets masse er 300 g, og loddet består nederst af aluminium og øverst bly.
- Bestem højden af blydelen.

Mit bud...:
V(total)= x * 6 cm^2 + (8-x)*6 cm^2

300g = V(bly) * densiteten (bly) + V(alu.) * densiteten (alu.)

... men jeg er ved køre mig selv nuts over opgaven!

Please help...!

Mvh Kasper



Svar #1
05. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg kan se, at det er opgave O10, s. 38.

Jeg vil umiddelbart løse opgaven således:

m = dens*V = dens[Pb]*V[Pb]+dens[Al]*V[Al] = dens[Pb]*(V[total]-V[Al])+ dens[Al]*V[Al]

Derefter isolerer du V[Al] i dette udtryk, og så beregner du V[total], mens du slår dens[Pb] og dens[Al] op i en tabel, og så er det bare at indsætte i det fundne udtryk.

Svar #2
05. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Lige én ting: M.h.t. dit bud på V[total], hvorfor indfører du så et x, og hvad er dette? Jeg vil da bare beregne det som

V[total] = A*h = 6,0*10^(-4) m^2*0,08 m = 4,8*10^(-5) m^3

Svar #3
05. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Det passer altså ikke - jeg får det til at blive negativt...!

Prøv please at skrive tallene op, fordi jeg ved at det ikke passer, idet jeg som sagt for noget negativt!

På forhånd tak!

Svar #4
05. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Hmm... jeg har vist lavet lort i den. Eftersom det jo er V[Pb] du skal finde først, fås følgende:

m = dens*V = dens[Pb]*V[Pb]+dens[Al]*V[Al] = dens[Pb]*V[Pb]+dens[Al]*(V[total]-V[Pb])

Ved at isolere V[Pb] i dette udtryk fås, at

V[Pb] = (m-dens[Al]*V[total])/(dens[Pb]-dens[Al])

Du ved også, at

m = 0,300 kg
V[total] = 4,8*10^(-5) m^3
dens[Al] = 2700 kg/m^3
dens[Pb] = 11340 kg/m^3

Disse værdier indsætter du så i det netop udledte udtryk for V[Pb], hvilket giver følgende:

V[Pb] = 1,97*10^(-5) m^3

Endelig finder du så, at

h[Pb] = V[Pb]/A = 1,97*10^(-5) m^3/6,0*10^(-4) m^2 = 0,033 m = 3,3 cm


Voila!

Svar #5
05. november 2003 af SP anonym (Slettet)

Der var jeg vist lidt for hurtig med paranteserne; der skal stå

h[Pb] = (1,97*10^(-5) m^3)/(6,0*10^(-4) m^2) = 3,3 cm

i sidste linje.

Skriv et svar til: Orbit 1 opg. - er gået i stå...!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.