Matematik

integrations hjælp

04. december 2005 af stumpL (Slettet)
1
S ln(2x+1)dx
0

kan ikke rigtig huske hvordan jeg skal løse denne..
hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2005 af Duffy

Brug substitutionen

t = 2x+1



Duffy

Svar #2
04. december 2005 af stumpL (Slettet)

det har jeg os gjort, og får at dt=2dx
de to nye grænser er 0 og 2.

hvad skal man så skrive efter
1
S ln(2x+1)dx = ?
0


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2005 af Duffy

Hvordan i alverden får du dog de 2 nye grænser til at være 0 og 2 ??!

Substitutionen var jo t = 2x+1 .

Skriv hellere dine udregninger op. Det virker som du er ude i de vilde gætteriers kviksand.

Hvilket differentiale i dx skal du få?



Duffy


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2005 af Duffy

Her får du hele svaret, så kan du se hvordan man gør til næste
opgave af samme type.


1
S ln(2x+1)dx = ?
0

----------------

S ln(2x+1)dx


Substitution

t = 2x+1 ,

dt = 2dx => 1/2·dt = dx .


x-grænserne var jo

x=0 og x=1 , så disse to værdier indsat i 2x+1 giver hhv

x=0: t = 2·0 + 1 = 1

x=1: t = 2·1 + 1 = 3

således er de nye t-grænser nu:

t=1 og t=3 .


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


S[ln(2x+1)]dx =

1/2·S(ln(t))dt = 1/2·(t·ln(t)-t) + k


¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤



1
S ln(2x+1)dx =
0


3
[1/2·(t·ln(t)-t)] =
1


(1/2·(3·ln(3)-3)) - (1/2·(1·ln(1)-1)) =


3/2·ln(3) - 3/2 + 1/2 =


3/2·ln(3) - 1 = (ca 0.6479)



Duffy





















Svar #5
05. december 2005 af stumpL (Slettet)

mange tak :)
det eneste jeg ikke kan se, er hvorfor du sætter den ½ ud foran S, så der står... 1/2·S(ln(t))dt

hvad gør du så ved
1
S(x+e^x)^2dx ?
0

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Konstantfaktorer må altid flyttes ud foran integraltegnet, jf. reglen

S[k*f(x)]dx = k*S[f(x)]dx.

For så vidt angår integralet

1
S[(x+e^x)^2]dx,
0

udregn da integranden efter kvadratsætningen og integrér ledvist, idet det dobbelte produkt integreres partielt.

Det korrekte resultat er i øvrigt

(1/2)e^2 + 11/6 = 5,52786...

//Epsilon

Svar #7
05. december 2005 af stumpL (Slettet)

#6
det forstod jeg ikke, altså det med at udregne efter kvadratsætningerne og delvis...
delvis er hvor man sætter g(x)=e^x og f(x)=x ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Du ved forhåbentlig, hvordan man udregner kvadratet på en toleddet størrelse.

Til delvis integration vælger man naturligvis f og g således, at man slipper lettest om ved at evaluere integralet.

//Epsilon

Svar #9
06. december 2005 af stumpL (Slettet)

er dette rigtigt?
(x+e^x)^2=x^2+e^2x+2xe^x ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Næsten - således:

(x + e^x)^2 = x^2 + e^(2x) + 2xe^x.

//Epsilon

Svar #11
06. december 2005 af stumpL (Slettet)

10#
så sætter jeg f(x)=x og g(x)=e^x
hvad gør jeg så?
vil du ikke prøve at lave den, så jeg forstår det...

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
Nej, jeg agter ikke at lave den. Indtil videre ved du, at

S[(x + e^x)^2]dx =

S[x^2]dx + S[e^(2x)]dx + S[2xe^x]dx.

Integrér nu hvert af leddene; benyt partiel integration på det sidste led;

S[f(x)g(x)]dx = F(x)g(x) - S[F(x)g'(x)]dx.

For at undgå længere udregninger er det oplagt smartest at sætte

f(x) = e^x og g(x) = x.

//Epsilon

Skriv et svar til: integrations hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.