Fysik

Radius i jævn cirkelbane

19. december 2005 af Chræstina (Slettet)
Jeg skriver SSO om betapartikler, og skal i et af mine forsøg afbøje partiklerne 90grader i et magnetfelt. Partiklerne afbøjes da i en jævn cirkelbevægelse, og i forsøgvejledningen står at jeg skal bestemme radius i denne. (Det burde være en simpel mellemregning, det er ikke formålet) Der står bare ikke hvordan, og min lærer kunne ikke hjælpe mig..

Jeg har længden lodret ned fra kilden og vandret hen til GMrøret, til hvor de krydser hinanden. De er begge 5cm.

Kan jeg tilnærme cirklen ved et kvadrat med sidelængderne 5cm, og så sige at ½diagonal i denne er radius i cirkelbanen?

Er lidt på bar bund.. Dette var min eneste ide..

Forsøget er beskrevet i "fysik for 3.g" af Esper Fogh og Knud Erik Nielsen, hvis det kunne interessere nogen.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2005 af QaZZaQ

Den magnetiske kraft er altid vinkelret på bevægelsesretningen.
Den magnetiske kraft er F_B=qvB. I en jævn cirkelbevægelse vil dette da også være den fornødne centripetalkraft; F_C=mv^2/r.
Du har derfor:
mv^2/r=qvB => r=mv/qB
Ud fra dette kan du altså bestemme radius, hvis kender hastigheden af af elektronen. (og hvis du kender r, kan du altså også finde v; begge forudsat at du kender B naturligvis)
Men ud fra din beskrivelse af forsøgsopstillingen lyder det som om at radius er 5 cm.
Hvis det ikke hjælper kunne det være nyttigt men en yderligere beskrivelse af forsøget.

Svar #2
19. december 2005 af Chræstina (Slettet)

Åhh ville ønske jeg kunne sætte en tegning ind.

Jeg kender ikke elektronens hastighed. Den skal jeg finde lidt senere i databehandlingen:) Så kan godt se hvad du mener,men der har jeg 2 ubekendte.

Jeg prøver at beskrive det bedre.

Magnetfeltet dannes af en elktromagnet, og jeg måler B ved forskellige strømstyrker. Herefter placres beta-kilden henover elektromagneten og GM-røret uden for elektromagneten, sådan at de danner en ret vinkel hvis man "forlænger dem". Længden af disse 2 "forlængelser" er hver 5cm.
Til de samme strømstyrker som ved B-målingerne, aflæses tælletallet.
Elektronerne afbøjes 90grader, så vi skal forestille os at man kan tegne "hjørnet" af den cirkelbevægelse de kører i, i magnetfeltet. Udfra den "tegning" får jeg ideen om at tilnærme cirklen med et kvadrat...



Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2005 af QaZZaQ

Sådan som jeg forstår det, så har du en opstilling, som du kan beskrive ved et kvadrat ABCD. Hvor du i det ene hjørne A har kilden, og i det diagonale hjørne C har Tælleren...? Kan dette passe? Og siderne af kvadratet er 5 cm. Så er radius af cirkelbanen er 5 cm.

Svar #4
19. december 2005 af Chræstina (Slettet)

ja, sådan kan man godt sige det! så er vi enige om det.
Men hvordan ved du så at radius er 5cm? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2005 af QaZZaQ

Cirkelbanen starter i A og går derfra over til C. Centrum, af cirklen på ligge i punktet D. Og afstanden fra D ud til cirklen er jo 5 cm (AD=5; som er afstanden fra centrum til kilde. DC=5cm; som er afstanden fra centrum til tæller).
Hvis jeg har forstået opsætningen rigtigt indgår der ingen særlig matematik eller noget i det.

Svar #6
20. december 2005 af Chræstina (Slettet)

Det lyder meget rigtigt.. Kan jo ihvertfald skrive at det er sådan jeg har gjort det, og så er gået ud fra det.. Tak for hjælpen!

Skriv et svar til: Radius i jævn cirkelbane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.