Fysik

Beregning af frekvens samt fotonenergier

02. januar 2006 af PreXus (Slettet)
Hej !

Sidder her med en opgave som jeg er kørt godt og drundigt fast i, og håber der er nogen som evt lige kan hjælpe mig lidt igang!
Opgaven er følgende:

Beregn frekvensen og fotonenergien af fotoner med følgende bølgelængder:

a: 1000 nm (infrarød)
b: 10 nm (ultraviolet)
c: 10^-4 nm (gamma-stråling)

på forhånd tak !

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2006 af fixer (Slettet)

Fotonenergien, E, er givet ved

E = hf

hvor h er Planck's konstant og f frekvensen af lyset bestående af omtalte fotoner.

Svar #2
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

Okay men jeg har jo ikke frekvensen? Den formel jeg sidder med for at udregne frekvens er f = n / delta(t)
Syntes ikke ligefrem jeg kan bruge den :S :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2006 af fixer (Slettet)

Joh, frekvensen, f, er jo relateret til bølgelængden, l, via lyshastigheden c som

c = f*l

Svar #4
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

okay så det bliver f = l/c

eller skal jeg bare indsætte bølgelængden på f plads i den første ligning i #1?

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#4
Nah, du isolerer forkert

Frekvensen: lyshastigheden/lambda

Svar #6
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

#5 ahh flot fejl at lave..
mente det nu også omvendt men ja den smuttede vidst ! :S :P

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#4
Du kunne også erstatte frekvensen i formlen for fotonenergien:

E = h*f

I denne erstatter du f med udtrykket i #5

E = (h*c)/l

Men det vil være en dum idé, da du i din opgave også skal beregne frekvensen, så beregn du først frekvensen og derefter fotonenergi ved brug af E = h*f

Svar #8
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

kan det passe at frekvensen i a bliver 3*10^-4

bare lige for at finde ud af om jeg har styr på det her..

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

Undskyld forsinkelsen, men SP virkede bare utrolig langsom og gad ikke opdatere for lidt siden.

Frekvensen i opgave a) = 3 * 10^14

Du har c = 3*10^8 m/s (bruger tilnærmet værdi, har ikke lige nogen bog ved mig, men hvis du skal bruge en eksakt værdi, mener jeg det er noget i retning af 2.9979*10^8 m/s. Din bølgelængde er i opgaveformuleringen angivet i nm og man kan ikke dividere m med nm, derfor omregnes fra nm til m. Dette gøres ved at gange med 10^-9.

Du dividerer nu og får facit = 3 * 10^14 s^-1. Du kan vælge at angive frekvensen sådan eller i Hz som er det samme som s^-1

Svar #10
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

I min bog er 3*10^8 opgivet så jeg går bare udfra at det er den jeg skal regne med.

Ja havde også lavet de 1000 nm om til m og derefter divideret det men får stadigvæk 3*10^-4

3,00*10^8 / 1000 * 10^-9 = 3*10^4

:S

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#10
Det er fordi at du i din udregning glemmer at det er 10^-9. Er ret sikker på at du skriver 10^9.

Svar #12
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

#11 Hehe eller også er det dig som laver den fejl ; ) Regnede lige dit efter og får det samme resultat som dig hvis jeg siger 10^9 og mit resultat med 10^-9

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#10
Lige en tilføjelse til #11

Du kender det vel også fra matematikken, hvis du nu tænker på potens regneregler, så burde det give mening at svaret er 3*10^14 s^-1.

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#PreXus

Så er jeg tilbage. Er du kommet frem til resultatet?

Kan oplyse at den regneregel jeg omtaler i #13 er (a^m/a^n) = a^m-n.

Svar #15
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

nej jeg er endnu ikke kommet frem til det.. får stadigvæk 3*10^-4 :S
men altså ved ikke om du har set indlæg #12?

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#15
Nu er jeg meget forvirret, et eller andet må være helt galt :S

Prøv du at indtaste følgende på din lommeregner:

(300000000/1000*0.000000001)

Hvad giver det?

Svar #17
02. januar 2006 af PreXus (Slettet)

3*10^-4

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. januar 2006 af fixer (Slettet)

#10, #15, #17

Du glemmer regnearternes hieraki. Du beregner garanteret

(3*10^8/1000)*10^(-9)

hvilket givet 3*10^5 * 10^(-9) = 3*10^(-4). Det er ikke det du skal. Du skal beregne

3*10^8/(1000*10^(-9)) =

3*10^8/(10^(-6)) =

3*10^(14)

Brugbart svar (0)

Svar #19
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#17
Ok, prøv så med følgende:

(300000000)/(1000*0.000000001)

eller (3*10^8)/(1000*10^-9)

Så skulle den være der ;)

Brugbart svar (0)

Svar #20
02. januar 2006 af Romulus (Slettet)

#18
Netop fixer, så kom du til undsætning. Har prøvet at forklare det, men det lykkedes mig ikke.

Vidste godt det med regnearternes hieraki, skrev det faktisk også, men da SP ikke opdaterede i 3-4 min genstartede jeg computeren og så var det åbenbart ikke blevet opdateret:-)

fixer: Er min regneregel i #14 ikke rigtig?

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.