Kemi
Kompleksdannelse mm.
23. januar 2006 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg er i gang med en kemiaflevering, hvor jeg er stødt ind i problemer. Opgaven lyder:
"500 mL 0,20 M AgNO3-opløsning og 500 mL 2,00 M NH3-vand blandes ved 25 ºC. Herved bindes praktisk taget alle sølvioner komplekst til ammoniakmolekyler under dannelse af diamminsølvioner."
a) Opskriv reaktionsskemaet for kompleksdannelsen:
Ag+ (aq) + 2 NH3 (aq) --> Ag(NH3)2+ (aq)
Korrekt?
b) Beregn den aktuelle koncentration af sølvioner i blandingen:
Den her opgave forvirrer mig af en eller anden grund. Hvordan kan den aktuelle koncentration af sølvioner bestemmes når det nævnes at næsten alle sølvioner bindes komplekst til ammoniakmolekylerne?
"Til blandingen sættes en dråbe NaCl-opløsning, hvilket bevirker, at den aktuelle koncentration af Cl- i blandingen bliver 1,0 * 10^(-4) M.
c) Vil der udfældes sølvchlorid? - Svaret skal begrundes.
d) Beregn stofmængden af AgCl, som kan opløses i 1,0 liter 0,20 M ammoniakvand.
Jeg vil gerne selv svare på c) og d), men hvis i lige vil hjælpe med de to første opg., så vil jeg være taknemmelig :)
Mvh
Peter
Jeg er i gang med en kemiaflevering, hvor jeg er stødt ind i problemer. Opgaven lyder:
"500 mL 0,20 M AgNO3-opløsning og 500 mL 2,00 M NH3-vand blandes ved 25 ºC. Herved bindes praktisk taget alle sølvioner komplekst til ammoniakmolekyler under dannelse af diamminsølvioner."
a) Opskriv reaktionsskemaet for kompleksdannelsen:
Ag+ (aq) + 2 NH3 (aq) --> Ag(NH3)2+ (aq)
Korrekt?
b) Beregn den aktuelle koncentration af sølvioner i blandingen:
Den her opgave forvirrer mig af en eller anden grund. Hvordan kan den aktuelle koncentration af sølvioner bestemmes når det nævnes at næsten alle sølvioner bindes komplekst til ammoniakmolekylerne?
"Til blandingen sættes en dråbe NaCl-opløsning, hvilket bevirker, at den aktuelle koncentration af Cl- i blandingen bliver 1,0 * 10^(-4) M.
c) Vil der udfældes sølvchlorid? - Svaret skal begrundes.
d) Beregn stofmængden af AgCl, som kan opløses i 1,0 liter 0,20 M ammoniakvand.
Jeg vil gerne selv svare på c) og d), men hvis i lige vil hjælpe med de to første opg., så vil jeg være taknemmelig :)
Mvh
Peter
Svar #1
23. januar 2006 af KemiKasper (Slettet)
a) Korrekt.
b) Slå dannelseskonstanten op i databogen og opstil en ligning :)
b) Slå dannelseskonstanten op i databogen og opstil en ligning :)
Svar #3
23. januar 2006 af KickAzz (Slettet)
Nu er det spændende at se om udregningen er korrekt.
Kompleksitetskonstanten for dannelse af sølvdiammin er: 1,7 * 10^7 M^(-2)
Den aktuelle koncentration af sølvdiammin er:
[Ag(NH3)2^+] = (n(AgNO3)) / (V_opl) = (0,20 M * 0,500 L) / (1,000 L) = 0,100 M
Den aktuelle koncentration af ammoniak er:
[NH3] = n(NH3) / V_opl = (2,00 M * 0,500 L) / (1,000 L) = 1,000 M
Den aktuelle koncentration af sølvioner Ag+ bliver hermed:
([Ag(NH3)2^+]) / ([Ag+) * [NH3]^2) = 1,7 * 10^7 M^(-2)
<=>
[Ag+] = ([Ag(NH3)2^+]) / (1,7 * 10^7 M^(-2) * (1,000 M)^2) = 5,88 * 10^(-9) M.
Stemmer det?
Mvh
Peter
Kompleksitetskonstanten for dannelse af sølvdiammin er: 1,7 * 10^7 M^(-2)
Den aktuelle koncentration af sølvdiammin er:
[Ag(NH3)2^+] = (n(AgNO3)) / (V_opl) = (0,20 M * 0,500 L) / (1,000 L) = 0,100 M
Den aktuelle koncentration af ammoniak er:
[NH3] = n(NH3) / V_opl = (2,00 M * 0,500 L) / (1,000 L) = 1,000 M
Den aktuelle koncentration af sølvioner Ag+ bliver hermed:
([Ag(NH3)2^+]) / ([Ag+) * [NH3]^2) = 1,7 * 10^7 M^(-2)
<=>
[Ag+] = ([Ag(NH3)2^+]) / (1,7 * 10^7 M^(-2) * (1,000 M)^2) = 5,88 * 10^(-9) M.
Stemmer det?
Mvh
Peter
Svar #7
18. februar 2006 af KickAzz (Slettet)
#6:
Kan for en sikkerheds skyld sige, at #3 er forkert.
Det skal give 9,19 * 10^(-9) M.
Kan for en sikkerheds skyld sige, at #3 er forkert.
Det skal give 9,19 * 10^(-9) M.
Skriv et svar til: Kompleksdannelse mm.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
