Fysik
Radioaktiv kilde
22. februar 2006 af
onsunshine (Slettet)
En alfa-radioaktiv kilde har aktiviteten 370 kBq.
a) Vis at kilden udsender 44.4 * 10^6 alfa-partikler i løbet af 2 minutter.
Jeg ved at der falder 370 Bq pr. sekund.
I kBq bliver det: 370*1000=370000 kBq.
Dette er pr. sekund men jeg skal have det for to minutter.
Derfor udsender den: 370000 kBq * 60 * 2 = 44.4 * 10^6 α-partikler i løbet af to minutter
En person har kilden placeret direkte på huden. Man kan regne med, at halvdelen af alfa-partiklerne rammer huden og afsætter deres energi i et tyndt hudlag. Hver alfa-partikkel har energien 6.2*10^-13 J.
b)Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af 2 minutter.
Jeg ved at hver partiklens energi er 6.2*10^-13 J.
Der er 44.4*10^6 α-partikler.
Tilsammen udsender de derfor: 44.4*10^6 α-partikler * 6.2*10^-13 J = 2.7528 * 10 ^21 J.
Der er dog kun halvdelen af dem der rammer huden, derfor:
2.7528 * 10 ^21 J / 2 = 1.3764 * 10^21 Joule.
c) ) Beregn den absorberede dosis i hudlaget i løbet af de 2 minutter.
Hvilken dosis?? Hvad enhed skal den være i?
a) Vis at kilden udsender 44.4 * 10^6 alfa-partikler i løbet af 2 minutter.
Jeg ved at der falder 370 Bq pr. sekund.
I kBq bliver det: 370*1000=370000 kBq.
Dette er pr. sekund men jeg skal have det for to minutter.
Derfor udsender den: 370000 kBq * 60 * 2 = 44.4 * 10^6 α-partikler i løbet af to minutter
En person har kilden placeret direkte på huden. Man kan regne med, at halvdelen af alfa-partiklerne rammer huden og afsætter deres energi i et tyndt hudlag. Hver alfa-partikkel har energien 6.2*10^-13 J.
b)Beregn den energimængde, der afsættes i huden i løbet af 2 minutter.
Jeg ved at hver partiklens energi er 6.2*10^-13 J.
Der er 44.4*10^6 α-partikler.
Tilsammen udsender de derfor: 44.4*10^6 α-partikler * 6.2*10^-13 J = 2.7528 * 10 ^21 J.
Der er dog kun halvdelen af dem der rammer huden, derfor:
2.7528 * 10 ^21 J / 2 = 1.3764 * 10^21 Joule.
c) ) Beregn den absorberede dosis i hudlaget i løbet af de 2 minutter.
Hvilken dosis?? Hvad enhed skal den være i?
Svar #1
22. februar 2006 af onsunshine (Slettet)
α-partikler = alfa partikler
Det er bare fordi alfa tegnet ikke kan vises her ;-)
Det er bare fordi alfa tegnet ikke kan vises her ;-)
Svar #2
23. februar 2006 af Mani4 (Slettet)
check dine andre indlæg der har jeg hjulpet dig med opg. a + b
c) Dosisen(d) = Energien(E) / massen(m)
Joule(J) = N*m
Newton(N) = kg*(m/s)^2
Dvs enheden = J / kg <=> kg*(m/s)^2*m / kg
Hvad har du så tilbage?
Si-enheden = Gy som står for Gray
c) Dosisen(d) = Energien(E) / massen(m)
Joule(J) = N*m
Newton(N) = kg*(m/s)^2
Dvs enheden = J / kg <=> kg*(m/s)^2*m / kg
Hvad har du så tilbage?
Si-enheden = Gy som står for Gray
Skriv et svar til: Radioaktiv kilde
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
