Fysik

Pb-211 kerner

25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)
Blyisotopen Pb-211 er beta(minus) radioaktiv.

I en prøve med Pb-211 er aktiviteten A(t) som funktion af tiden t givet ved:

A(t)= 83000 * 0.981^t
hvor t er målt i minutter og A(t) i Bq.

b) Beregn halveringstiden og henfaldskonstanten for henfaldet af Pb-211.

Halveringstiden kan findes ved brug af formlen: T½=0.6931/k
Først skal 83000 * 0.981 minutter omregnes til sekunder:
83000*0.981*60= 4885380 sek.
Halveringstiden bliver dermed: T½= 0.6931 / 4885380 sek. = 0.000000142 år.
Henfaldskonstanten kan findes ved brug af formlen: k=0.6931/T½
Henfaldskonstanten bliver dermed: k=0.6931/0.000000142 år= 4885380 s^-1

c) Bestem aktiviteten A(10) og antallet af tilbageværende Pb-211 kerner i prøven efter 10 minutter.

Aktiviteten kan findes ved brug af formlen: A=k*N
Aktiviteten bliver dermed: A=4885380 sek * 83000 = 4.05*10^11 Bq.

Nogen der kan hjælpe mig med at finde de tilbageværende kerner...?

Bly henfalder til Bismuth og henfaldsskemaet kommer til at se sådan ud:

211 211
-Pb --> -Bi
82 83

Hvad skal jeg så??

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2006 af kraka (Slettet)

Hej
Så vidt jeg husker fik du tidligere i dag et glimrende svar på samme spørgsmål i din gamle tråd.

Venlige hilsner

Svar #2
25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Ja, men jeg forstår det ikke :-(
Jeg har jo opskrevet henfaldssemaet og det henfalder til 82 kerner.
Har jeg så 1 tilbage?? Det kan da ikke passe at det er det jeg skal skrive!

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2006 af kraka (Slettet)

Nej du skal ikke bruge henfaldsskemaet til noget.

Du ved at A=k*N hvor N er antallet af kerner, A er aktiviteten, og k er henfaldskonstanten.

Du regner derfor aktiviteten for A(10) og A(0) og regner antallet af kerne ud for begge aktiviteter. Herefter er det let at finde forskellen. Håber det var noget du kunne bruge

Venlige hilsner

Svar #4
25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

A=4885380 sek * 83000 = 4.05*10^11 Bq.

Det er den ene af dem eller hvad ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2006 af kraka (Slettet)

Du skal jo issolerer N i A=k*N
så får du N=A/k
Du indsætter herved aktiviteten og henfaldskonstanten og finder derved antallet af kerner (N).

Venlige hilsner

Svar #6
25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

4.05*10^11 Bq / 4885380 sek = 82900 kerner.

er det bare det?

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2006 af kraka (Slettet)

ja

Så skal du bare finde aktiviteten og dermed antal kerner for A(0)og trække de to kerner fra hinanden, så har du svaret

Venlige hilsner

Svar #8
25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

4.05*10^11 Bq / 10 = 4.05*10^10
4.05*10^10 Bq / 4885380 sek = 8290 kerner.
Forskellen er: 82900 kerner – 8290 kerner = 74609 kerner.

sådan ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2006 af kraka (Slettet)

Jeg har ikke regnet dine resultater igennem, men fremgangsmåden er korrekt.

Venlige hilsner

Svar #10
25. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

okay... så siger jeg mange tak for hjælpen og forsat en god aften :-)

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. februar 2006 af frodo (Slettet)

din udregning af halveringstid og henfaldskonstant er da helt hen i skoven.

Brugbart svar (0)

Svar #12
25. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Ang. henfaldstid og halveringstid:

Den generelle forskrift er

A(t) = A0*e^(-k*t), hvor k er henfaldskonstanten.

Du har givet forskriften

A(t) = 83000*0.981^t.

Således kan du opstille ligningen

e^(-k) = 0.981,

hvorfra du finder k.

Dernæst har du at

T[1/2] = ln(2)/k, hvor T[1/2] er halveringstiden.

Behøver jeg at sige mere ...?

Skriv et svar til: Pb-211 kerner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.