Matematik

Udregne fixpunkt(er)

06. marts 2006 af Molle (Slettet)
Hvordan udregner jeg fixpunkterne for fx
f(x) = x^2
Jeg kan godt finde dem på grafregneren, men mener, at min lærer har givet et eksempel på, hvordan de kan udregnes.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2006 af Jean

Et fikspunkt er et punkt hvorom der gælder at x = f(x), Am I right?

Dvs. du skal finde de x hvorom der gælder x = x^2.

Svar #2
06. marts 2006 af Molle (Slettet)

Jep.
I den ligning giver det sig selv, at det er 0 og 1, men hvordan kan jeg generelt udregne det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2006 af sigmund (Slettet)

#2:

Du skal løse en ligning. I dette tilfælde findes de ønskede værdier som rødder i andengradsligningen x^2 - x = 0.

Svar #4
07. marts 2006 af Molle (Slettet)

Ja, ok, men trækker du de to funktioner fra hinanden, eller hvad gør du?

Hvad hvis jeg eksempelvis vil finde fikspunktet her:
f(x) = x+6

Svar #5
07. marts 2006 af Molle (Slettet)

Ååh, tror jeg har fattet det nu.

Man finder jo skæringspunktet af de to grafer vha. substitutionsmetoden. Det var den du havde brugt lidt maskeret i #3.

y = x+6
y = x

x+6 = x
x+6-x = 0
6 = 0 => L = Ø
Og der er ganske rigtigt ingen fikspunkter.

Skriv et svar til: Udregne fixpunkt(er)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.