Matematik
3. gradsligning
12. marts 2006 af
the87boy (Slettet)
Er der nogle, der kan hjælpe mig med at løse flg. opgave:
Opgaveforskriften lyder således:
Produktet af tre på hinanden flg. tal er 2184; find de tre tal.
Udfra dette har jeg opstillet flg. ligning:
(x-1)*x*(x+1)=2184
Så har jeg prøvet på at isolere x, men jeg kan kun komme til:
(x^3)-x=2184
Er der nogle, der kan fortsætte?
Opgaveforskriften lyder således:
Produktet af tre på hinanden flg. tal er 2184; find de tre tal.
Udfra dette har jeg opstillet flg. ligning:
(x-1)*x*(x+1)=2184
Så har jeg prøvet på at isolere x, men jeg kan kun komme til:
(x^3)-x=2184
Er der nogle, der kan fortsætte?
Svar #1
12. marts 2006 af fixer (Slettet)
At tallene er 12, 13 og 14 er jo hurtigt at finde ved efterprøvning. Men en måde at undgå at lede efter dem er at skrive tallet 2184 som et produkt af sine divisorer:
2184 = 2*2*2*3*7*13
og det er lynhurtigt at se, at
2184 =
2*2*2*3*7*13 =
(2*2*3)*13*(2*7) =
12*13*14
2184 = 2*2*2*3*7*13
og det er lynhurtigt at se, at
2184 =
2*2*2*3*7*13 =
(2*2*3)*13*(2*7) =
12*13*14
Svar #2
12. marts 2006 af dnadan (Slettet)
du kan tegne ligningen f(x)=(x^3)-x
på lommeregneren, samt f(x)=2184
Nu kan du finde skærringspunktet mellem disse 2 linjer, og dermed kender du x-værdien...
på lommeregneren, samt f(x)=2184
Nu kan du finde skærringspunktet mellem disse 2 linjer, og dermed kender du x-værdien...
Skriv et svar til: 3. gradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
