Kemi
Hjælp til brom og termodynamik!!
19. marts 2006 af
sortesilass (Slettet)
Håber der er nogen der kan hjælpe mig med flg problemstillinger:
Der skal påvises at en opløsning indeholder bromid.
Der tilsættes en svovlsur opløsning af KMnO4, og bromidionerne oxideres efter flg reaktionsskea:
2MnO4-(aq) +10Br-(aq) + 16H+(aq) -->
2Mn2+(aq) +5Br2(aq) + 8H2O(l)
Opløsningen rystes herefter med lidt heptan. Der fremkommr et tydeligt tegn på, at der er dannet Br2
b) forklar, hvorfor man benytter heptan til at påvise det dannese Br2??
Er det fordi der dannes HBR?? og hvilken betydning har det??
c) beregn deltaGstandard for reaktionen ved 25C og kommenter resultatet.
Jeg får deltaGstandard til -398,04 kan det passe? og det betyder vel at reaktionen forløber rimelig kraftigt??
Og tilsidst...
d) jeg får oplyst koncentrationerne af de enkelte molekyler for det angivne reaktionsskema er:
[MnO4-]= 0,015M
[Br-]= 0,015M
[Mn2+]= 0,00012M
[Br2]= 0,00030
jeg skal så påvise at reaktionen ikke kan forløbe ved 25C, hvis pH er 5,0
Hvordan gør jeg det??
jeg har forsøgt mig ved at beregne reaktionsbrøken ud og så indsætte det i flg ligning:
deltaG = deltaGstandard+R*T*ln(Y)
men jeg får deltaG til et negativt tal hvilket jo betyder at reaktionen netop forløber.. og jeg skulle påvise at den ikke forløber.. hvad gør jeg??
på forhånd mange tak!
Der skal påvises at en opløsning indeholder bromid.
Der tilsættes en svovlsur opløsning af KMnO4, og bromidionerne oxideres efter flg reaktionsskea:
2MnO4-(aq) +10Br-(aq) + 16H+(aq) -->
2Mn2+(aq) +5Br2(aq) + 8H2O(l)
Opløsningen rystes herefter med lidt heptan. Der fremkommr et tydeligt tegn på, at der er dannet Br2
b) forklar, hvorfor man benytter heptan til at påvise det dannese Br2??
Er det fordi der dannes HBR?? og hvilken betydning har det??
c) beregn deltaGstandard for reaktionen ved 25C og kommenter resultatet.
Jeg får deltaGstandard til -398,04 kan det passe? og det betyder vel at reaktionen forløber rimelig kraftigt??
Og tilsidst...
d) jeg får oplyst koncentrationerne af de enkelte molekyler for det angivne reaktionsskema er:
[MnO4-]= 0,015M
[Br-]= 0,015M
[Mn2+]= 0,00012M
[Br2]= 0,00030
jeg skal så påvise at reaktionen ikke kan forløbe ved 25C, hvis pH er 5,0
Hvordan gør jeg det??
jeg har forsøgt mig ved at beregne reaktionsbrøken ud og så indsætte det i flg ligning:
deltaG = deltaGstandard+R*T*ln(Y)
men jeg får deltaG til et negativt tal hvilket jo betyder at reaktionen netop forløber.. og jeg skulle påvise at den ikke forløber.. hvad gør jeg??
på forhånd mange tak!
Svar #1
19. marts 2006 af sortesilass (Slettet)
kom såå derude... i kan da godt hjælpe en stakkel som mig!!
Svar #3
20. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)
b) Br2 er rød og meget opløselig i heptan, hvilket de ander stoffer ikke er. Derfor vil du se at heptanfasen bliver rødlig.
c) Jeg har ikke regnet efter, men det ser fornuftigt ud, da reaktionen er 100% forskudt mod højre, så der er stor drivkraft (meget negativ deltaG).
d) Har du husket at det er ved pH = 5, for der skal jo indgå [H+] i reaktionsbrøken og det bliver j opløftet til 16.
c) Jeg har ikke regnet efter, men det ser fornuftigt ud, da reaktionen er 100% forskudt mod højre, så der er stor drivkraft (meget negativ deltaG).
d) Har du husket at det er ved pH = 5, for der skal jo indgå [H+] i reaktionsbrøken og det bliver j opløftet til 16.
Skriv et svar til: Hjælp til brom og termodynamik!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
