Kemi

Jern(III)oxid - hvorfor denne ionbinding?

17. oktober 2019 af Alrighty - Niveau: C-niveau

I min bog står der Fe3+ og O2- ville binde sig og danne Fe2O3 (jern(III)oxid)

Men hvorfor Fe har 2 valenelektroner og O har 6 valenselektroner. Vil det ikke danne en ionbinding hvor Fe giver to af sine elektroner til O? Hvorfor skulle Fe have positiv ladning og O have negativ ladning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2019 af mathon

Energimæssigt ligger 3d og 4s elektroner tæt på hinanden,

          \small \small \begin{array}{llll} &_{26}^{ }\textrm{Fe}\left [ Ar \right ] 3d^6 \; 4s^2\\\\ \textup{forholdsvis let bliver til:}&_{26}^{ }\textrm{Fe}\left [ Ar \right ] 3d^5 \; 4s^3 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Jern har mindre end 4 elektroner i yderste skal og kan derfor nå til en ædelgaskonfiguration ved at afgive elektroner. Ilt har flere end 4 elektroner i yderste skal og kan derfor nå en ædelgaskonfiguration ved at optage elektroner.


Svar #3
17. oktober 2019 af Alrighty

Burde det så ikke hedde Fe2+ og O2- ? Hvor enderesultatet er FeO? Jern har ikke tre elektroner i yderste skal, og selv hvis det havde, ville det jo netop betyde, at det ikke ville danne par med O, fordi at O mangler et atom med 2 elektroner i yderste skal?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Fe kan danne to forskellige ioner Fe2+ og Fe3+. Der er en del metaller, hvor en elektron fra næstyderste skal kan forlade atomet på samme måde som elektronerne fra yderste skal.


Skriv et svar til: Jern(III)oxid - hvorfor denne ionbinding?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.