Matematik

hvordan differenserers kubikroden af x??

24. marts 2006 af velo (Slettet)
hej jeg har et lillte problem.

I "eksamensopgaver" opgave 5.011

en funktion f er bestemt ved
h(x) = 3. roden af x

- Beregn f`(1) og f`(8)

men hvordan differentier jeg h(x) ?? Tænkte på om det var en sammensat funktion f(g(x)), hvor

f(x)= (sqrd)x og g(x)= x^n

er det helt forkert ??

mange tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2006 af ibibib (Slettet)

f(x) = 3.rod af = x^(1/3)

f'(x) = 1/3*x^(-2/3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2006 af mathon


h(x)=x^(1/3)

h'(x)=1/3*x^(1/3-1)=1/3*x^(-2/3)

hvoraf h*(x)=1/3*x^(-2/3) som omtalt af ibibib. (Dine kammerater påstår måske, at h'(x) = 1/(3*x^(2/3)), hvilket er samme løsning, hvor man har "stillet i nævneren".

h'(1)=1/3*1^(-2/3)=1/3

h'(8)=1/3*8^(-2/3)=1/12

dine overvejelser om sammensat funktion er ikke anvendelige i denne sammenhæng.

Svar #3
24. marts 2006 af velo (Slettet)

okay nu kan jeg se det :D tusind tak for den hurtige besvarelse :D tusind tak! Mathon og ibibib:)

Svar #4
25. marts 2006 af velo (Slettet)

hey forresten - lige en ting til!

i samme opgave lyder:

Grafen for f har en tangent i hver af punkterne A(1,1) og B(8,2).

Da jeg har alle de oplysninger jeg skal bruge kan jeg skrive forskriften for de to tangenter A og B:

tangent A y = 1/3x + 2/3

tangent B y = 1/12x + 1(1/3)

men hvordan bestemmer jeg gradtallet for den spidse vinkel mellem disse to tangenter?

- endnu engang tak for hjælpen:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Hey

Det er egentlig meget enkelt.

Du skal bare tage den inverse tangens til dine to hældninger og så trække dem fra hinanden.

Altså

tan^-1 (1/3) - tan^-1 (1/12)
18,43 - 4,76 = 13,67 grader

Som er den spidse vinkel..

Hilsen Casper

Svar #6
26. marts 2006 af velo (Slettet)

nåhr ja! Det kan jeg da egentlig godt se! :) tak for hjælpen Casper:D !!

Skriv et svar til: hvordan differenserers kubikroden af x??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.