Kemi

Kobbersulfatpentahydrat

05. april 2006 af Molle (Slettet)
Hej med jer
Jeg vil gerne skrive den kemiske forbindelse for kobbersulfatpentahydrat.
I min vejledning står der "CuSO4, vand(1/5)", men det kan vel skrives anderledes?

Her tænker jeg om man kan skrive
CuSO4 * 5 H2O
Hvor stjernen angiver den der lille prik i midten, der ligner et gangetegn.
Har ikke helt forstået, om fordelingen er sådan, som jeg har skrevet eller omvendt.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Egentlig skal det skrives

Cu(H2O)4SO4 + H20, for der er kun et krystalvand, og de sidste fire sidder koordineret til Cu2+ ionen.

Men normalt plejer man bare at skrive det CUSO4*5H2O

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. april 2006 af Larsendrengen (Slettet)

CuSO4*5H2O skulle der stå

Svar #3
05. april 2006 af Molle (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg vil ikke give mig i kast med den besværlige :)

Svar #4
05. april 2006 af Molle (Slettet)

Et spørgsmål til.
Jeg har lavet et forsøg, hvor svovlsyre og zink reager, hvorved der bl.a. dannes zink- og sulfationer opløst i vand.

1) Vis ved beregning af stofmængder i mol, at der var overskud af svovlsyre.

Der var 1,5-2,0 mL fortyndet svovlsyre(4M), men hvordan finder jeg ud af hvor mange mol det er?
Kan sagtens udregne, hvor meget zink der var, det jeg har dets masse.

Svar #5
05. april 2006 af Molle (Slettet)

... reagerER,

... DA jeg har det masse.

Svar #6
05. april 2006 af Molle (Slettet)

Kan jeg tillade mig at sige, at der min. var 1,5 g og så dividere det med svovlsyrens molare masse? Det giver jo langt fra et præcist billede, men det viser et højere antal mol end zinkens, hvilket er hvad jeg leder efter :)

Svar #7
05. april 2006 af Molle (Slettet)

Hvis jeg gerne vil finde ud af, hvor mange gram zinksulfatheptahydrat ZnSO4*7H20 jeg har, ville jeg umiddelbart gøre således:

Reaktionen:
Zn(2+) + SO4(-)+ 7H2O -> ZnSO4*7H2O

Jeg har 0,150 g zink
M(zink) = 65,4 g/mol
n(zink) = 0,002294 mol

n(ZnSO4*7H2O) = den kan jeg ikke lige finde ud af, da der jo er 7 mol krystalvand og 1 mol zinksulfat.

M(ZnSO4*7H2O) = 287,5 g/mol

Regner jeg også massen ud af hhv. sulfationerne og vandet på venstre side og lægger alle masserne sammen får jeg noget i retning af 0,660 g, så det burde jeg også gøre den anden vej (hvilket jeg gør, når jeg sætter molforholdet ml. Zn(2+) og ZnSO4*7H2O til 1:1. Forklaring ønskes.

Svar #8
06. april 2006 af Molle (Slettet)

Vil virkelig gerne have svar på #4 - det begynder at haste!

Skriv et svar til: Kobbersulfatpentahydrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.