Dansk

analyse

13. april 2006 af ojoj (Slettet)
Hej! Experter :) Er der nogen der vil rette min analyse på 4 sider om romanen Plastic :) Jeg er selv tilfreds med mit arbejde så vil jeg også have en bedømmelse hvis det er ok?



Svar #1
13. april 2006 af ojoj (Slettet)

her kommer den :)

Analyse af romanen ”Plastic” af Mette Thomsen. Romanen blev udgivet i 1995, og både før og efter er der trykt adskillige andre romaner af samme forfatter.
Mette Thomsens uddrag fra romanen »Plastic« handler om en kvinde, der søger det perfekte. Ikke det perfekte liv, ikke det perfekte rent menneskeligt, men det perfekte udseende. Pengene til plasticoperationer tjener hun sort i videoshoppen, for egentlig er hun bistandsmodtager, som bor på Nørrebro.

Forordet ”When you wish upon a star” er fra Disney filmen Pinocchio, som handler om en trædukke, der ønsker at blive menneske og til sidst bliver det, mens Mona der er menneske gerne vil være ”dukke”. Der kan ses nogle fælles træk, bare modsat.

Mona Hansen er en ung pige der bor i en toværelses lejlighed på Nørrebro i København, hun er cirka 21år. Hun drømmer om at komme til at se ud som hendes store idol Barbie, og vil gerne have fortaget en række operationer.
Hun arbejder sort i en videoshop, hvor hun har natarbejde, hun har arbejdet der i 2år.
Hun er på bistand og sætter ikke sine sorte penge, som hun tjener i videoshoppen ind i banken, pga. at kommunen og banken ikke skal have mistanke om, at hun arbejder sort. Hun gemmer sine pengene i en cornflakes kasse, pengene skal bruges til plasticoperationer, og til at komme væk fra ”Mona livet”.
Hun tror kun, man kan blive til noget, hvis hun ser godt ud, og hun søger det perfekte, ikke perfekte liv eller rent menneskeligt, men det perfekte udsende.
Hun er en ”mesterkok” indenfor slankemad/pulver og piller. Man kan roligt sige, at Mona er på slankekur, da hun dårligt nok får noget at spise. Og så er hun vegetar, af den ekstreme type. Men hvis hun bliver nødt til at spise kød eller fast føde, så kaster hun det op igen .I hendes køleskab findes der vigtige ingredienser til en slankekur, fx pulvere og knuste piller, som hun kan blande op med vand, men det er også stort set det eneste.
Mona leder efter sin ”Ken”, det skal være en der er ligeså perfekt udseendes mæssigt som hende selv.
”Jeg elsker dig’ siger Ken til Barbie. De sidder i hendes flettede kurvesofa, som hun har et bord og to stole til. Der er to bittesmå, hvide plastickopper på bordet, og Barbie har en lyserød, åben sportsvogn, en cabriolet, den står uden for vinduet og lyser op i måneskinnet.”
Dette er en beskrivelse af det, Mona stræber efter. Hendes store drøm. Hun er sikker på, at når hun engang er perfekt som Barbie, er der intet, der vil kunne forhindre hendes lykke. Hun ser frem til at få en tilværelse som Barbies, et liv i luksus.

Mette Thomsen har skrevet historien set ud fra Monas synsvinkel, og ud fra det kan man se hendes holdning til Mona.
Alligevel får man aldrig helt medlidenhed med Mona, for fortælleren går hele tiden ind og afbryder fortællingen om Mona, med sine egne kommentarer og meninger. Kommentarerne er meget nedgørende, og latterliggør Monas måde at tænke på, men alligevel får man et meget nuanceret billede af hendes problemfyldte tilværelse.
Mette Thomsen synes hun er useriøs, barnlig og har en meget ironisk holdning, da hun skriver, at hun ser op til Barbie dukken, og det er der ikke mange på hendes alder, der gør.

Miljøet i Monas lille toværelses lejlighed på fjerde sal i det ydre Nørrebro er at, den er billig pga. hun sparer sammen til sine operationer.
Lejligheden har afhøvlede gulve og hvide vægge og et toilet på størrelse med et kosteskab. Fra hendes køkken og soveværelsevinduet er der udsigt lige ind i en mur, brun og beskidt. Lejligheden er kold som en dybfryser, derfor går hun altid rundt med ekstra sokker og stor sweater indenfor. Og om natten krummer hun sig så meget i sengen, at hun får dårlig ryg og bøjet nakke. Derudover kan hun om vinteren se sin egen ånde indenfor, som en sky foran munden.
Den ligner en typisk lejlighed på Nørrebro, den er meget ussel efter hende beskrivelse.
Mona har ikke indrettet sin lejlighed på nogen særlig måde, fordi hun venter på at skulle af sted til hendes slot, ligesom Askepot.
Videoshoppen hun arbejder i er også meget beskrevet, den ligner en ganske almindelig videobutik, jeg ser den lokale for mig.

Budskabet Mette Thomsen prøver at fortælle er at ”Det er det indre og ikke det ydre, der tæller”.
Det kan man se ved, at vi følger Mona, hvis eneste mål er at se godt ud på ydre, og ikke det indre.

Temaet i Plastic er, at den kunstige livsform overtager den naturlige, det kan illustreres ved at Mona gerne vil ligne Barbie, ved at få fortaget alle de plasticoperationer.

De sproglige virkemidler der bliver brugt er slang f.eks. siger de hele tiden videoshoppen, i stedet for videobutikken.
Der er også noget engelsk blandet ind i det danske f.eks. starten ”When you wish upon a star” og ordet ”light” bliver også nævnet flere gange.
Den er også meget beskrivende som f.eks. når hun skal beskrive Carlsen, som er Monas chef: ”Carlsen selv er høj og stor. Hans mave hænger ud over bukserne, men fordi han er så høj, ser han egentlig ikke fed ud.
Han er altid iført grå gabardinebukser, der hænger lidt i bagen, og skjorter i nuance af hvid eller blå”.
Man kan næsten forstille sig, hvordan Carlsen ser ud, når hun beskriver ham så godt, det gør hun igennem hele uddraget.
Hun bruger også mange eventyrlige udtryk, f.eks. skriver hun, at Mona ser sig selv som Askepot, og senere nævner hun Jesper Fårekylling fra eventyret Pinocchio.
Men det er nok fordi, Mona ser hele Barbieverdenen som eventyrlig.
”Plastic” er hovedsageligt skrevet til unge, nok mest piger da det er flest piger, der har/havde Barbie som idol, så de kan få øjnene op for de problemer, Mette Thomsen skriver om og sætter i fokus.

Det behov Barbiedukken præsenterer de små piger for, er den perfekte og utroværdige verden, vi hver eneste dag bliver bombarderet med i reklamer og dårlige film.
For i reklamernes verden går man aldrig på WC. Der er ingen, der lugter grimt, sex er altid vellykket og kombineret med en god kop kaffe, børnene er søde og artige, faderen er en flot og veltrimmet mand, moderen smuk og velklædt, familien en lykkelig kernefamilie, der bor i smukke parcelhuse, og ægteskabet eller parforholdet er lidenskabeligt og trygt, alt er perfekt.
Jeg synes, det er godt, at de har Barbie som deres ideal, for det har jeg selv haft som lille, men at dyrke Barbiekulturen som F.eks. Mona er simpelthen for meget.
Der er mange, kvinder og unge piger, der har stor fascination for Barbiekulturen og der i dag får lavet om på deres udseende, jeg kan dog ikke forstå hvorfor, kun hvis folk som er grimme, som ligner selve Klokkeren fra Notre Dame. Men de skuespillere der i dag får større bryster, oppustet læber og får lavet sin næse for at styrke sit sexappeal, det ser jeg som unaturligt og forkert, men det er deres eget valg, de vil enten frem i lyset, eller også er de i lyset, men vil videre op ad rangstigen af popularitet, jeg har den holdning til det her, at man ser ud, som man gør, og det må man acceptere. Vi kan ikke alle rende rundt og ligne Barbiedukker, man skal være tilfreds, med den man er. Verden ville også være kedelig, hvis vi alle var ens.
Der er også mange, unge piger der har spiseforstyrrelser, fordi de gerne vil ligne idealet af en kvinde, Barbie. Det hører vi også med Mona, som kaster op hver gang hun får noget fast føde, hun skal jo have den perfekte krop.
Der er også nogle berømtheder der har lagt mærke til Barbie problemet, og derfor gør opmærksom på det, F.eks. den danske pop gruppe, Aqua der lavede sangen ”Barbie girl” som handler om Barbie verdenen. Sangen er meget Ironisk og gør meget grin med hende, og det var nok derfor de fik så meget opmærksomhed over hele verdenen, og det var nok også derfor at legetøj firmaet Matell lagde sag an mod Aqua. De var bange for at sangen ville skade Barbie’s perfekte image.
Men det er ikke kun piger, der er begyndt at få fortaget plasticoperationer, f.eks. har den latinske sanger, Ricky Martin fået opereret silikone ind i sine baller for at få nogle mere faste baller.
Men det er heller ikke, kun kvinder der ligger under for tidens ”krav” om den perfekte og sexede krop, flere og flere mænd er utilfredse, med deres kroppe og det påvirker deres selvtillid i en meget høj grad, flere og flere mænd får også spiseforstyrrelser, det er først her på det sidste, man har fået øjnene op for det, jeg vil kalde Ken-kulturen.
Jeg tror, at Barbie kulturen er her for at blive, for den har eksisteret i meget lang tid, men det er jo ikke Barbie, der bliver ældre, det er os!

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2006 af danielruhmann (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/opg/pdf/o5458.pdf

Prøv at kigge vurderingskriterierne igennem.

Men en kort kommentar: Hvor er alle citathenvisningerne? Du siger noget - fremfører en påstand, men du mangler simpelthen belægget for den, nemlig citatet.
Generelt refererer du også meget.

Svar #3
13. april 2006 af ojoj (Slettet)

mange tak men min analyse skulle bare rettes hehe :) Hvad syns du om det jeg har skrevet ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2006 af danielruhmann (Slettet)

Analyse af romanen ”Plastic” af Mette Thomsen.
-> jeg vil i denne stil give en analyse og fortolkning af romnen "Plastic", der er skrevet af Mette Thomsen.

Romanen blev udgivet i 1995, og både før og efter er der trykt adskillige andre romaner af samme forfatter.
--> Romanen udkom i 1995, og efterfølgende har samme forfatter udgivet tre andre romaner.
(dog lad være med at få det til at lyde som om det er hendes debutroman: http://www.bogrummet.dk/forfatter.asp?forid=81)

Mette Thomsens uddrag fra romanen »Plastic« handler om en kvinde, der søger det perfekte. (hvilket uddrag?)

Ikke det perfekte liv, ikke det perfekte rent menneskeligt, men det perfekte udseende. fint

Pengene til plasticoperationer tjener hun sort i videoshoppen (en videoshop), for egentlig er hun bistandsmodtager, som bor på Nørrebro. (du kan ikke bruge "som bor", medmindre du siger, "er hun en bistandsmodtager".

Forordet ”When you wish upon a star” er fra Disney filmen (et ord -> disneyfilmen | måske bedre med genetiv: er fra Disneys film) Pinocchio, som handler om en trædukke, der ønsker at blive menneske og til sidst bliver det (blive til menneske, hvilket den også bliver til sidst (punktum).

Mona(,) der er menneske(,) (vil) gerne /vil/ være (en) ”dukke”. Der kan ses nogle fælles træk, bare modsat.

KOM MED NOGLE CITATER!!

generelt så mangler der en indledning. Nu har jeg ikke læst romanen, kun hørt om den, så er ikke i stand til at give dig nøglen til en god indledning. Men du kunne altid starte med: "Vi kender det alle. Det at ville være en anden...."

Der er meget at rette rent sprogligt. Selvfølgelig kan du godt forvente, at din læser kender teksten, men lad være med at skrive alt i bestemt form (videoshoppen), bar skriv i en videoshop.

Prøv at læse stilen højt for dig selv. Dette er en lærerig proces, som du bør foretage for at optimere dit eget niveau.

Klø på:)

Svar #5
13. april 2006 af ojoj (Slettet)

ok :) mange tak det gør jeg så

Svar #6
13. april 2006 af ojoj (Slettet)

at blive til (et) menneske, hvilket den også bliver til sidst.


kan jeg bruge dette citat! "Du er hvad du gør dig til" eller Alt kan ske det er kun gud der ved"

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. april 2006 af TanteOda (Slettet)

Først og fremmest vil jeg sig, at det er middelgodt skrevet. Jeg kan ikke umiddelbart se hvilket niveau, denne opgave skal afleveres på, derfor må jeg gå ud fra det, jeg har læst. Og jeg har læst ca. halvdelen. Der er en del fejl, som du, hvis du brugte lidt mere tid, sagtens kunne udrydde på egen hånd. Men her er en håndfuld, som jeg finder relevant at kommenterer (andre har jeg også ladet stå):

a) ”2år” – Der skal være mellemrum mellem tallet og år. Du har også brugt det et andet sted. Desuden foreslår at skrive tallet ud. Dvs. to ikke 2.
b) ”Hun er på bistand og sætter ikke sine sorte penge, som hun tjener i videoshoppen ind i banken, pga. at kommunen og banken ikke skal have mistanke om, at hun arbejder sort.” - - Ikke er nævnt to gange, det gør sætningen knudret. Prøv at skrive de relevante informationer op i stikordsform, og prøv så at formulere sætningen igen.
c) ”Hun gemmer sine pengene i en cornflakes kasse, pengene skal bruges til plasticoperationer, og til at komme væk fra ”Mona livet”.
Hun gemmer sine pengene? –ne vel sagtens. Cornflakeskasse er i et ord. Jeg vil skrive plastikoperationer med k. Og sidst men ikke mindst sætte en bindestreg i ”Mona-livet”.
d) ”Hun tror kun, man kan blive til noget, hvis hun ser godt ud, og hun søger det perfekte, ikke perfekte liv eller rent menneskeligt, men det perfekte udsende.”
Du bruger først ”man”, derefter ”hun” – beslut dig – enten det ene eller også det andet! ”og hun søger det perfekte, ikke perfekte liv”, det har jeg vanskeligt ved at forstå – hvad er det hun søger? Sidst men ikke mindst tror jeg, at du mener udseende, ik?
e) ”Hun er en ”mesterkok” indenfor slankemad/pulver og piller.”
Sløjf /, indsæt komma i stedet.
f) ”.I hendes køleskab findes der vigtige ingredienser til en slankekur, fx pulvere og knuste piller...”
Mellemrum mellem punktum og ny sætning. ”Fx” omdøbes til ”f.eks.”, som er den korrekte brug.
g) ”Mona leder efter sin ”Ken”, det skal være en der er ligeså perfekt udseendes mæssigt som hende selv.”
”Udseendes mæssigt” gør sætning krampagtigt.
h) ”Den ligner en typisk lejlighed på Nørrebro, den er meget ussel efter hende beskrivelse.”
Lyder som to sætninger. Mangler et s på ”hende”, så det bliver til ”hendes beskrivelse”

Jeg synes da lige, at du skal løbe din opgave igennem igen og få rettet alle de der "dumme" fejl. Pøj-pøj med opgaven.

Skriv et svar til: analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.