Matematik

2004-8-2 opgave 3

25. april 2006 af Nithelizius (Slettet)
Hej jeg sidder og lavet et eksamenssæt fra maj 2004. Her er jeg stødt på lidt problemer i opgave 3.

Opgaven forlyder:

En funktion er bestemt ved : f(x)=3x^5-20x^3 + 30

og jeg skal bestemme førstekoordinaten til hvert af skæringspunkterne mellem grafen for f og linken med ligningen y=30.

Det skal lige siges at jeg forinden har fundet monotoniforhold og angivet de lokale ekstremumssteder samt fundet ligningen for hver af de vandrette tangenter til grafen f.

Umiddelbart ville jeg tro at man blot kunne sætte de 2 ligninger lig hinanden?

dvs. y=3x^5-20x^3 + 30 og y= 30

3x^5-20x^3 + 30 = 30 <-> 3x^5-20x^3 = 0 <->

x^2(3x^3-20x)=0 <-> x^2 = 0 v 3x^3-20x = 0 <-> x = 0 v x(3x^2-20)=0 <-> x= o v 3x^2=20 <-> x=0 v x^2 = 6,6667 <-> x=0 v x= -2,5820 v x=2,5820.

er dette ikke løsningen? er jeg ret sikker på og så er den der jo til senere brug hvis jeg nu har ret :)

Svar #1
25. april 2006 af Nithelizius (Slettet)

men i må gerne lige bekræfte det hvis det er ;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2006 af Draagslag (Slettet)

Det ser godt nok ud.

Svar #3
25. april 2006 af Nithelizius (Slettet)

godt nok, var bare ikke sikker på at man kunne sætte dem lig hinanden, men det prøvede jeg så og så kunne jeg lige så godt løse dne med det samme.. men så kan altså bare finde deres skæringspunkter ved at sætte dem lig hinanden?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2006 af Draagslag (Slettet)

Jeps.

Svar #5
25. april 2006 af Nithelizius (Slettet)

ok takker

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2006 af Jakobmp (Slettet)

Hvad ville du ellers gøre, hvis du ikke skulle sætte dem lig hinanden?

Svar #7
01. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

havde overvejet lige store koefficienters metode..

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2006 af frodo (Slettet)

i princippet anvender du jo her substitutionsmetoden.
du har to udtryk for y, derfor må de være lig hinanden. lige store koefficienters metode, ville også virke glimragende

Svar #9
01. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

hehe ja det er så også de 2 metoder jeg kender :), det var bare fordi han spurgte hvad jeg ellers ville gøre :)

Skriv et svar til: 2004-8-2 opgave 3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.