Kemi

syrebaseraktion

30. april 2006 af Stinnie (Slettet)
hejsa.
jeg skal skrive en reaktion med citronsyre, hvor den skal reagere med vand. men jeg kan ikke komme igang, da jeg ikke ved, hvad citronsyre hedder..
håber nogen vil hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2006 af figaro8 (Slettet)

kan ihvetfald oplyse sig om at det kemiske navn for citronsyre er:C6H8O7. Kan desværre ikke huske reaktionen der, har sg glemt den sorry.. der er nok en anden som kan.

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2006 af Bjarkee (Slettet)

Hej

organiske forbindelse for citrosyre er:

C_6H_8O_7

Den kemiske formel:
CH2COHCH2(COOH)3.

Bjarke

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2006 af mathon

ofte skrives eddikesyre praktisk HAc. På tilsvarende måde kunne citronsyre praktisk skrives HCi (vedtager vi).

reaktionen kunne så skrives

HCi + H2O --> Ci- + H3O+
med det forbehold, at citronsyre - 2 hydroxy-propan-tri-syre - i virkeligheden er en trivalent syre og således har mulighed for at afgive hele 3 protoner (3 pKs-værdier pK1=3.1, pK2=4.3 og pK3=5.7) men med størst tilbøjelighed til
protonafgivelse fra den carboxylgruppe, -COOH, der sidder ved samme carbon-atom som hydroxygruppen svarende til pK-værdien 3.1)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2006 af mathon

din lærer vil muligvis kalde citronsyren
3-carboxy-3-hydroxy-pentan-1,5-disyre

Svar #5
30. april 2006 af Stinnie (Slettet)

okay, mange tak.
jeg skal nu kigge på, hvordan jeg kan bestemme indholdet af citronsyre udfra en titrerkurve. det eneste ækvivalenspunkt indtræder efter 15mL forbrug af base. og vi har titreret 5mL syre med 0,100M NaOH. dvs. citronsyre har afgivet 3 protoner i dette tilfælde. hvordan kan jeg så sige hvad citronsyre indholder`?

Svar #6
30. april 2006 af Stinnie (Slettet)

nogen der vil hjælpe?

Skriv et svar til: syrebaseraktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.