Fysik

hjælp til to opgaver

16. maj 2006 af Anotte (Slettet)
opg. 1
gamma-stråling sendes ind i Pb. Baggrundsstrålingen er 30 tællinger pr. 100s. følgende data fås:

tælletal pr. 10s: 300 -225 -168 - 126 -95 - 71 tykkelsen (mm) : 0 - 5 - 10 - 15 - 20 - 25

a) hvis at gamma-intensiteten er en eksponentiel aftagende funktion af tykkelsen.

b) bestem halveringstykkelsen og den lineære absorptionskoefficient

c) bestem intensiteten fra gamma-kilden, når Pb-tykkelsen er 4.5 cm

d) hvor tyk skal Pb-laget være for at absorbere 98% af strålingen


opg.2
Vis at A = Ao * e^-kt (hjælp A = -dN/dt eller A = -N')

har styr på det meste af første opgave, ved bare ikk hvordan jeg skal lave b og d i opg. 1 kan godt finde halveringstykkelsen, men ikke den lineære absorptionskoefficient



Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

a) du tegner det enten ind på enkeltlogaritmisk papir eller du laver eksponentiel regression på din lommeregner, dvs. ExpReg:(tælletal, tykkelsen), hvis tælletal er x-værdierne og tykkelsen er y-værdierne..


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. maj 2006 af Nithelizius (Slettet)

b) du kan bruge den matematiske formel:

T½= ln(0,5)/lna eller ln(0,5)/-k

hvor a er din hældningskonstant og såvidt jeg husker er k en konstant for materialet.

c) du bruger din forskrift og erstatter f(x) med 4,5 cm = 45 mm, hvis du altså har tykkelsen som den afhængige variabel :)

d) du gør det modsatte..


Svar #3
16. maj 2006 af Anotte (Slettet)

ja har den tegnet ind som sagt er det anden del af b og så d jeg ikk kan finde ud af

Svar #4
16. maj 2006 af Anotte (Slettet)

hvad er den lineære absorptionskoefficient?

i d får jeg ikke et rigtigt resultat hvis bare jeg gør det modsatte..

Svar #5
16. maj 2006 af Anotte (Slettet)

nogen der har en smart idé?

Skriv et svar til: hjælp til to opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.