Matematik

Geometri

18. maj 2006 af Zir (Slettet)
Hey!

Kan bare ikke finde ud af den her opgave:

Opgave 10.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer03/2003-8-8-UDEN.pdf

Har I nogle hints?


TAKKER!

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af Sentinox (Slettet)

Du skal ud i trekant og vinkelovervejelser.

Det må gælde at vinklerne i de to retvinklede trekanter er ens.

Vinklen i den lille trekant der dannes mellem x-aksen og linien ned til tangenten er lig med vinklen i den store trekant der dannes mellem x-aksen, og linien ud til tangenten.

Vinklen mellem tangenten og førsteaksen er for begge trekanter ens.
Du kender altså (ihvertfald symbolsk) i hver alle vinklerne og en side, hvorfor du benytter cosinusrelationerne til at beregne den manglende side.

//Sentinox

Svar #2
18. maj 2006 af Zir (Slettet)

Hmm er godt med på hvad du siger. Men kan bare ikk forstå hvordan det kan give et tal som facit?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2006 af ibibib (Slettet)

En uddybning af #1:
Siderne i den store trekant er det dobbelte af siderne i den lille trekant.
Forstørrelsesfaktoren (eller skalafaktoren) er 2.

Derudover er summen af de to hypotenuser 4.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2006 af Sentinox (Slettet)

Jvnf min ovenstående argumentation må det gælde, at, idet:

Vinklen i den lille trekant der dannes mellem x-aksen og linien ned til tangenten er lig med vinklen i den store trekant der dannes mellem x-aksen, og linien ud til tangenten.

Denne vinkel kalder vi v, og afstanden fra origo til A kaldes |OA| samtidig med at afstanden fra A til B betegnes |AB| og der gælder derfor:

cos(v) = 1/|OA| og cos(v) = 2/|AB|

Sætter vi lig hinanden fås:

1/|OA| = 2/|AB| => 2* OA = |AB|

Vi ved endvidere at |OA| + |AB| = 4

Sammenfattet fås altså:

|OA| + 2*|OA| = 4 =>
|OA| = 4/3

som netop er den søgte x-koordinat.

andenkoordinaten er selvfølgelig 0, hvorfor A = (4/3,0)

//Sentinox







Svar #5
18. maj 2006 af Zir (Slettet)

Ok tak for hjælpen guys!

Skriv et svar til: Geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.