Matematik

Bestem vha. data en forskrift

18. maj 2006 af Emillos (Slettet)
Hej alle,

Jeg har fået en opgave, som Jeg ikke aner hvordan skal løses:

Data:
Hgt/MSL Pressure
Km hPa
3.00 687
4.00 599
5.01 520
6.00 450
7.01 387
8.01 331
9.02 283
10.03 242
11.00 209

Det oplyses, at der med god tilnærmelse gælder, at atmosfærens tryk p er en eksponentielt aftagende funktion af ballonens højde j over jordoverfladen.

[b]Bestem vha. ovenstående data en forskrift for p [/b]

Håber i kan hjælpe mig.. har siddet og prøvet mig frem vha lommeregneren, men uden resultat. :-/

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Du skal lave en eksponentiel regression.
x-værdierne lægges i en list
y-værdierne lægges i en anden liste
Nu bruger du så lommeregneren funktion expreg.
Og dermed er konstanterne fundet...

Svar #2
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

Nååå ja - selvfølgelig!

Husker ikke så godt =).. prøver lige en gang. Tak for hjælpen =)

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Bare skriv, hvis der opstår problemer...så kigger jeg lige på det:)

Svar #4
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

Jeg har fået tastet det ind og fundet forskriften =)..

Nu skal jeg finde halveringskonstanten. Dertil brugte jeg formlen:

log(1/2) / log(a)

Tastede ind i lommeregneren: Log(0,5) / log(1093,4737) = -0,099...

Kan det passe, eller lyder det helt forkert ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm formoder at du har byttet om på a og b
på lommeregneren er forskriften:
f(x)=a*b^x

mens vi kender den som:
f(x)b*a^x

kig lige på dette og dermed tror jeg du finder din fejl:)

Svar #6
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

hm.. jeg synes der var noget om, at man skulle bytte om på list1 & list2.
Hvis jeg gør det, bliver det:

Log(0,5) / log(19,2891797) = -0,234619455

Men det er ikke bedre ? :-/

Jeg har ikke byttet om på noget, den siger facit er:

y=a*b^x
a=1093,4737
b=0,86092497
r^2=0,9995196588
r=-0,9997598006

Kan du se hvad problemet er ? =)

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm se hvad du har skrevet:

f(x)=a*b^x
a=1093,4737
b=0,86092497
r^2=0,9995196588
r=-0,9997598006

Dermed må forskriften altså være:
f(x)=1093,4737*0,86092497^x

og herfra kører det bare som normalt:)



Svar #8
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

Jeg tror vi taler forbi hinanden =)...

Kan sagtens følge dig, og den del har jeg forstået. Men tror du at den udregnede halveringskonstant på "-0,099..." kan passe ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm du har sagt:
log(0.5)/log(0,86092497) ikk sandt?

dette får jeg til 4,62...

Svar #10
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

Er det logaritmen til B, og ikke til A ?

Eller skal jeg konsekvent bytte om på a og b, udfra min lommeregners resultater ?

Den siger jo at a= 1093... ,
mens b = 0,86..

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

Husk at den dog siger:
f(x)=a*b^x
Hvis du indsætter lommeregnerens værdier ind i funktion fås der:
f(x)=1093*0,86^x

Svar #12
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

Oki :)

Hvordan vil du udregne halveringskonstanten ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. maj 2006 af dnadan (Slettet)

som skrevet i #9:

log(0.5)/log(0,86092497)=T1/2
dette får jeg til 4,62...

Svar #14
18. maj 2006 af Emillos (Slettet)

->#13
Okay, tak skal du have! =)

God weekend

Skriv et svar til: Bestem vha. data en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.