Matematik

Lære at isolere

31. maj 2006 af Mfede (Slettet)
Jeg er MEGET dårlig til at isolere, og jeg håber derfor, at I herinde kan hjælpe mig lidt på vej. Det er ligninger med en ubekendt jeg skal have hjælp til, og jeg kender i forvejen reglen: En faktor til x flyttes over som divisor, og en divisor til x flyttes over som faktor.
mine problemer er når det har noget med multiplikation og division at gøre, så det er primært det jeg skal have hjælp til. dog er jeg i tvivl når der står divisor. Betyder det når der står eks: x/b men hvad hvis der står b/x?
Et andet eksempel er: pV=nRT hvor jeg skal isolere n. jeg ved det bliver til n=pV/RT, men jeg kan ikke se hvordan.
Håber i gider hjælpe, da jeg tror andre også vil få glæde af denne tråd (har søgt på "isolere" og der kommer godt nok mange tråde frem)

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2006 af dnadan (Slettet)

pV=nRT
Du dividerer R og T over, dette må du gøre fordi der står gange imellem n, R og T,

pV=nRT <=> pV/(RT)=nRT/(RT) <=>
pV/(RT)=n

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2006 af Mitton (Slettet)

Der er ikke så meget andet at sige end at du i pV=nRT dividerer med RT på begge sider af lighedstegnet for at isolere n.

Skulle du isolere R ja så skulle du bare dividere med nT på begge sider.

Det er underforstået at der står gange mellem pV og mellem nRT. Derfor skal der divideres.

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2006 af Molle (Slettet)

Præcis, når de står i parantes, eller der står "gange" imellem dem, kan du se dem som én faktor, hvis man kan sige det sådan.

Eks:

a*b = x*(5-c)

(a*b)/(5-c) = x

Svar #4
31. maj 2006 af Mfede (Slettet)

dog er jeg i tvivl når der står divisor. Betyder det når der står eks: x/b men hvad hvis der står b/x?

hvad siger i til det?


Svar #5
31. maj 2006 af Mfede (Slettet)

et andet eksempel er p(rho)=m/v
jeg kan godt finde ud af at isolere m, men jeg kan ikke finde ud af isolere v, da jeg ikke ved hvad jeg skal gøre.

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2006 af Deschain (Slettet)

p(rho)=m/v (ganger med v)
vp(rho)=vm/v (v går ud på højre side)
vp(rho)=m (dividerer med p(rho))
vp(rho)/p(rho)=m/p(rho) (p(rho) går ud på højre side)
v=m/p(rho)

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2006 af Deschain (Slettet)

#6
Der skulle have stået (p(rho) går ud på venstre side).. øv hader at være højre/venstre-blind:S

Skriv et svar til: Lære at isolere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.