Matematik

løsning; ligning for ikke lineær funktion

13. juni 2006 af vans (Slettet)
Hej

Jeg har lige et spørgsmål.
Kan man godt finde ligningen/forskriften for en ikke lineær funktion, dvs. at den lige som skifter retning? - eller man kan godt men hvordan? fx er der denne, hvor når x er op til 10 er y =15x+20, men efter 10 og opefter hedder den i stedet for 15x, 8x. Hvordan beskrives dette i en ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2006 af lany (Slettet)

Det lyder som om der er tale om en stykkevis funktion. På følgende link, kan du se, hvordan f(x)=|x| er skrevet som en stykkevis funktion.

http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/funktioner.html

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

Det du leder efter kaldes en gaffelforskrift.

Se f.eks. http://home1.stofanet.dk/janbs/gaffel.jpg

Der kan også være mere en to "tænder" på "gaflen".

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2006 af filleellif (Slettet)

Det er en såkaldt "gaffel-funktion". Den skrives vha. en "tuborg-klamme":

15x+20 , xE]-inft;10]
f(x)={
8x+20 , xE]10;inft[


Det er måske uoverskueligt, men jeg tror, du kan få en idé!

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2006 af filleellif (Slettet)

De to forskrifter skal selvfølgelig stå til højre for "tuborg-klammen"

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

#3/#4,
Se mit link i #2.

Skriv et svar til: løsning; ligning for ikke lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.