Matematik

Formel for a

16. juni 2006 af sdj (Slettet)
For en ret linje gælder at:

a= (delta)y / (delta) x , hvor x1 ikke må være lig x2.

Men hvorfor må x1 ikke være lig med x2 ??
Er det fordi at a så vil blive 0 ? Og hvis a = 0 er linjen vandret, ikke ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2006 af la_moi (Slettet)

som jeg husker er det fordi at nævneren i så fald bliver 0, og det kan ikke lade sig gøre/er ikke tilladt

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2006 af Waterhouse (Slettet)

Hmm, vi har at:

a = delta-y/delta-x = (y2-y1)/(x2-x1)

men hvis x1=x2 er x2-x1=0, og så får vi en division med 0, og det er strengt forbudt.

Man kan også sige, at hvis x1 er lig x2, må y1 også være lige y2, og så prøver vi at opnå viden om linjens hældning ved kun at kende et punkt. Den går ikke.

Svar #3
16. juni 2006 af sdj (Slettet)

#2

Hvis x1 = x2 vil y1 så altid være lig med y2?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2006 af Benjamin. (Slettet)

#3 Ja. Da det er i en funktion og en funktion ikke kan have flere y-værdier til en x-værdi.

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

Du kan godt have et ret linie, hvor x1=x2, mens y1=y2. Så er det bare ikke en linie på formen y=ax+b. Dermed er linie lodret med ligning x=x1.

Hvis man skal have alle linier med, ser ligningen således ud: ax+by+c=0, idet a og b ikke betyder det samme som i y=ax+b.

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2006 af Benjamin. (Slettet)

#5 Er du helt sikker? Og mener du ikke:
"... mens y1!=y2...", når du nu nævner en lodret linje?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

#6,
Du har helt ret, en dum trykfejl af mig.

Der skal naturligvist stå y1<>y2 - ellers giver sætningen jo heller ingen mening.

Tak for korrektionen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2006 af Benjamin. (Slettet)

#7 Men en lodret linje kan vel ikke betegnes som en funktion, kan den?

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

#8,

#0 nævner ikke noget med en funktion, så det er næppe specielt relevant, mens eller har du da ret.

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2006 af Benjamin. (Slettet)

#9 Ok

Skriv et svar til: Formel for a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.