Matematik
vandrette og lodrette tangenter
04. august 2006 af
blaker (Slettet)
Hvordan finder jeg koordinatsæt for de vandrette og lodrette tangenter for
vektorfunktionen
x=t^2-4
y=t^3-3t+3
vektorfunktionen
x=t^2-4
y=t^3-3t+3
Svar #1
04. august 2006 af Herter (Slettet)
Du finder de lodrette tangenter ved at sætte den differentierede funktion lig 0.
For tangenter parallelle med y-aksen:
x'=2t = 0 -> t = 0
Så sætter vi t værdien ind i funktionerne:
x(0)=-4 og y(0)=3
For tangenter parallelle med x-aksen gøres det på samme måde bare med y' istedetfor x'.
For tangenter parallelle med y-aksen:
x'=2t = 0 -> t = 0
Så sætter vi t værdien ind i funktionerne:
x(0)=-4 og y(0)=3
For tangenter parallelle med x-aksen gøres det på samme måde bare med y' istedetfor x'.
Svar #2
04. august 2006 af Duffy
Hvordan finder jeg koordinatsæt for de vandrette og lodrette tangenter for
vektorfunktionen
x=t^2-4
y=t^3-3t+3
Definitionen af en tangent til banekurven er hvis din vektorfunktion er
r(t) = (x(t), y(t)) = (t^2-4 , t^3-3t+3)
så vil tangent-vektoren være givet ved
r'(t) = (x'(t), y'(t)) = (2t , 3t^2-3) ,
altså differentialkvotienten af hver af koordinatfunktionerne.
Lad os finde nulpunkter for x' og y' :
x'(t) = 0 , 2t = 0 , t = 0 .
y'(t) = 0 , 3t^2-3 = 0 , 3t^2 = 3 , t^2 = 1 , t = 1 v t = -1 .
For t = 0 fås r'(0) = (0 , -3) .
Da nu differentialkvotienten ikke er nulvektoren har banekurven
lodret tangent i (0^2-4 , 0^3-3·0+3) = (-4 , 3)
For t = -1 hhv t = 1 fås r'(-1) = (-2 , 0)
r'(1) = (2 , 0) .
Heraf ses at banekurven for disse t-værdier har vandrette tangenter i
punkterne (-3 , 5) og ( -3, 1)
Duffy
vektorfunktionen
x=t^2-4
y=t^3-3t+3
Definitionen af en tangent til banekurven er hvis din vektorfunktion er
r(t) = (x(t), y(t)) = (t^2-4 , t^3-3t+3)
så vil tangent-vektoren være givet ved
r'(t) = (x'(t), y'(t)) = (2t , 3t^2-3) ,
altså differentialkvotienten af hver af koordinatfunktionerne.
Lad os finde nulpunkter for x' og y' :
x'(t) = 0 , 2t = 0 , t = 0 .
y'(t) = 0 , 3t^2-3 = 0 , 3t^2 = 3 , t^2 = 1 , t = 1 v t = -1 .
For t = 0 fås r'(0) = (0 , -3) .
Da nu differentialkvotienten ikke er nulvektoren har banekurven
lodret tangent i (0^2-4 , 0^3-3·0+3) = (-4 , 3)
For t = -1 hhv t = 1 fås r'(-1) = (-2 , 0)
r'(1) = (2 , 0) .
Heraf ses at banekurven for disse t-værdier har vandrette tangenter i
punkterne (-3 , 5) og ( -3, 1)
Duffy
Svar #3
05. august 2006 af blaker (Slettet)
det var vel nok dejligt....
Tusind tak for hjælpen, skal til eksamen på tirsdag......
Tusind tak for hjælpen, skal til eksamen på tirsdag......
Skriv et svar til: vandrette og lodrette tangenter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
