Fysik

Adiabatisk proces

19. august 2006 af | Sveegaard | (Slettet)
Ohøj!

Jeg sidder og roder med en opgave om adiabatisk proces:

Et stempel holder på luft, der er 10 grader C varm og med et tryk på 2,5 atm.
Pludseligt trækkes stemplet ud, så luften har et tryk på 1 atm.
Beregn temperaturen i det øjeblik (Grundlæggende Fysik 2 - HTX højniveau - opgave 1.4)

Mit facit siger lidt over 300 K, men min fornuft siger mig, at luften burde afkøles? Har beregnet denne temperatur til 199 K (selvom jeg også synes dette lyder mærkigt lavt).

Hvem har forslag til beregning af temperaturen?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2006 af fixer (Slettet)

Fornuften snyder dig. Termodynamikkens 1. HS siger, at den infinitesimale ændring i den indre energi U af et system under en adiabatisk proces, er

dU = -dW (*)

hvor dW er arbejdet udført _af_ systemet _på_ omgivelserne. Der er her tale om pV-arbejde. Eftersom trykket falder, og volumenet øges under processen, er det totale pV-arbejde

Til selve opgaven kan du kombinere følgende relationer gældende for adiabatiske processer:

pV^a = konstant

TV^(a-1) = konstant

hvor a er adiabateksponenten. For luft kan du roligt regne med a = 1.4.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2006 af fjalokin (Slettet)

det er fordi der er fejl i facitlisten ved den opgave. Vi fik nemlig til opgave at rette fejlen i vores bog. hehe.
Men jeg har ikke lige fået beregnet den, så kan ikke være til meget hjælp der.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2006 af fixer (Slettet)

Fornuften havde i hvert fald helt forladt mig i #1. Fejlen, som må tilskrives et øjebliks vanvid, er naturligvis, at pV-arbejdet er _positivt_, således at den indre energi falder, hvorfor temperaturen også falder. Jeg bekagler fjelen !

For at råde båd på det så følger her mine regninger:

pV^a = konst.

TV^(a-1) = ny konst.

Betegnes med index 1 og 2 situationen hhv. før og efter ekspansionen, fås

p_1*V_1^a = p_2*V_2^a

hvoraf

V_2 = V_1*(p_1/p_2)^(1/a)

T_1*V_1^(a-1) = T_2*V_2^(a-1)

= T_2*( V_1*(p_1/p_2)^(1/a) )^(a-1)

= T_2*V_1^(a-1)*(p_1/p_2)^((a-1)/a)

hvoraf

T_2 = T_1*(p_2/p_1)^((a-1)/a)

Ved talindsættelse får jeg T_2 = -102 C.


Svar #4
22. august 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Tak for svarene!

Det viste sig, at facit var forkert (ingen overraskelse) :D

Skriv et svar til: Adiabatisk proces

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.