Tysk

Rettelse :-)

20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)
Hejsa..
En der lige hurtigt vil rette denne lille tekst. (Har skrevet den fra dansk - tysk)

1) Helga har har sagt meget for et vinde Lonis tillid.
Hun har talt med hende, og været sød mod hende.

1) Hlga hat viel gemacht, um Lonis Vertrauen zu gewinnen.
Sie hat mit ihr gesprechen, und (hat) sind so nett zu ihr.

Tak :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2006 af danielruhmann (Slettet)

Helga hat Vieles gesagt, um Lonis Vertrauen zu gewinnen.

Sie hat mit ihr gesprochen, und ist nett zu ihr gewesen.

Svar #2
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

mange gange tak daniel :-)

Jeg har lige et spg.

Når man for en sætning der lyder sådan:
Insæt Kaufen i datid.

Sie _____ Buter und Boot

Altså, når der er flere-tal i smør og brød, så hedder den; kauften?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2006 af danielruhmann (Slettet)

Så skal du jo lave en sætningsanalyse:

kaufen er hovedverbum. (verbum)
hvem køber - det gør de/hun (subjekt)
hvad køber de/hun - de/hun køber smør og brød. (akkusativ)

I datid skal du ved regelmæssige verber indskyde et -t efter stammen.

ich kaufte
du kauftest
er/sie/es kaufte
wir kauften
ihr kauftet
sie/Sie kauften

Alt efter om din sætning hedder
Hun købte smør og brød eller de købte smør og brød, kommer din endelige sætningen til at se således ud:

Hun købte smør og brød = sie kaufte Butter und Brot

eller:
de købte smør og brød = sie kauften Butter und Brot


I øvrigt så har du skrevet:
"Buter und Boot"
Buter - er et ikkeeksisterende ord
Boot - betyder båd;)

Godt at se, at du arbejder med det tyske

Svar #4
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

Nåå, forstår lidt af det..

Men hvis det var:

Hun købte smor og brød = sie kaufte Butter und Brot.
- for man endelese TE

Hvis detimod det hed:

De købte smør og brød = sie kauften Butter und Brot
- for man endelsen TEN

Så hvordan er det til at vide, hvilken af dem, det er?
(ved at analysere dem, som du gjorde længere oppe)

Nå ja, det hedder Brot, og ikke Boot ;-)
- Ja tysk er ikke nemt. :)

Svar #5
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

undskyld de mange stavefejl

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. august 2006 af danielruhmann (Slettet)

Dit spørgsmål er, hvordan man gennem sætningsanalyse kan finde ud af, om "sie" er pluralis (flertal - de) eller singularis (ental - hun)?

Det kan man kun, hvis du
1) kender konteksten
2) hvis du kender verbet (hvis der fx står kauften, så ville du vide, at det var pluralis).

Ellers virker det da som om, at du har fået fat i tingene.

Svar #7
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

Ja nemlig.

Men man kan vel også finde ud af om det er sie, i ental, eller Sie/sie i fleretal, ved at se: Butter und Brot = to ting.
Som er i fleretal?

Hvis der deriomod havde stået:
Sie _______ auch ein Kleid.
Ville der så ikke sige: Sie kaufte auch ein Kleid.
Da det er ENTAL.

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. august 2006 af Calem (Slettet)

Hvis du med den sætning ønsker at sige "hun købte også en kjole", så er det rigtigt. Hvis du vil sige "de købte en kjole" ville det være "Sie kauften auch ein Kleid". Læg mærke til, at det intet har at gøre med, om objektet/genstandsleddet (Butter und Brot og ein Kleid) er singularis/ental eller pluralis/flertal. Verbets personendelse afhænger udelukkende af subjektet/grundleddet. I dine eksempler bruger du pronominet/stedordet 'sie', som både kan betyde hun og dem, og derfor kan der være to forskellige endelser.

Svar #9
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

okay, tysk er forivrrende! ;)

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. august 2006 af danielruhmann (Slettet)

Men er det ikke dejligt, at der er faste regler, der simplificerer sproget og dermed grammatikken?

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. august 2006 af Calem (Slettet)

Nah - du skal bare lige have fat i systemet - så er det faktisk et af de mest ligetil sprog i verden. I forhold til fx engelsk er tysk meget mere struktureret og med mere regelret grammatik. I love it :-)

Svar #12
20. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

#10
- Jo, det er det faktisk.
Man skal bare have fat i grammatikken, - som Calem siger - og så er det jo en af verdens nemmeste og bedste sprog!
:-)

Skriv et svar til: Rettelse :-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.