Matematik

Cirkel formel

08. februar 2004 af ks43891 (Slettet)
Jeg vil gerne vide, hvordan man kan bevise formlerne for en ellipses og en cirkels areal?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2004 af Jean

Et forslag kunne være at udregne planintegralet af dem konstante funktion 1 over en cirkelflade med radius r og centrum (0,0) og så derefter vise at arealet er translationsinvariant. (På samme måde med en ellipse).

Andre forslag?

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2004 af Jean

Hmm, jeg kommer til at tænke mig om, og det kan være at det bliver lidt svært at vise ovenstående.

I stedet tror jeg at man tager lebesgue målet på sådan en cirkel, og så approximerer arealet med kasser... (mine notater ligger på universitet, men jeg kan lige se på det i morgen).

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2004 af 404error (Slettet)

#2 - det lyder lidt kryptisk..?

Jeg ville bare skifte til polære koordinater, r^2=1 (for enhedscirklen). Så er

areal=int_0^2*Pi {int_0^1 {r}} dr dv=pi.

Det generelle resultat er helt analogt. Det kan også klares i rektangulære koordinater, men så skal man ud i noget omvendt substitution.

For ellipsen gør man tilsvarende, blot tror jeg direkte integration er nemmest her. Den direkte udregning (vha. omvendt substitution) beskrives på

http://mathworld.wolfram.com/Ellipse.html

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2004 af Brian (Slettet)

At drive et bevis kræver jo altid, at man gør sig sine forudsætninger klart: hvad vil man acceptere at tro på inden argumentationen går igang?

#1 tror jeg ikke dur, fordi man integrerer et 1-tal over en cirkel - men det forudsætter at man kender - dirkelens areal. Men det var jo det vi skulle finde. Så her har vi valgt at tro på for meget.

#2 er ikke egnet til en HH'er. Såvel Lebesgue-integralet som det med translationsinvariansen (dybest set at en cirkel ikke ændrer areal selv om man flytter på den) kan lidt frækt, indrømmet, siges at være et svaret på den paranoia-epidemi, der bredte sig i matematikken i kølvandet på de grundlagsproblemer, det vel startede med at de reelle tal fik axiomer, og som skabte et (velbegrundet) behov for at kontrollere og eftervise alting. Så her har vi valgt nærmest ikke at tro på noget som helst, og det er for lidt...

# 3 er en god indgang - men det er måske lidt i overkanten med et dobbelt integral. Og så ville jeg foretrække at integrere i den omvendte rækkefølge.

Men en modificeret #3'er: lad os enes om, at vi tror på at en cirkel omkreds o(r)er givet ved

o(r) = 2*pi*r.

Så kan der argumenteres for, at arealet A(r) svarende til r er givet ved

A(r) = int_0^r( o(s) )ds = int_0,^r( 2*pi*r )dr =
[pi*s^2]_s=0,^s=r =
pi*r^2.

Hvis du så ikke vil tro på, at o(r) = 2*pi*r, så er det nødvendigt med 404error's ekstra integration:

o(r) = int_0^2pi(r)ds =
[r*s]_s=0,^s=2pi = 2*pi*r.

Men denne integration forudsætter, at vi ved, at en cirkelbevægelse med vinkelhastighed 1 og radius r resulterer i en fart på r ude på periferien - og hvor ved vi så det fra? Sådan kan det blive ved...

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2004 af Brian (Slettet)

Ups, integralet for A skal læses:

A(r) = int_0^r( o(s) )ds = int_0,^r( 2*pi*s )ds =
[pi*s^2]_s=0,^s=r =
pi*r^2.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2004 af Brian (Slettet)

Endelig kan man vælge at acceptere, at

Int(kvrod(a^2 - x^2))dx =
x/2*kvrod(a^2 - x^2) + (a^2/2)*arcsin(x/a) + c,

for a>0. Med den kan man simpelt hen bare integrere cirkelbuen fra -r til r (cirkel med centrum i (0, 0) og radius r) og få det halve areal. Hvis man IKKE tror på denne formel, så må man eftervise den, og det er sikkert det 404error mener med omvendt substitution

Svar #7
09. februar 2004 af ks43891 (Slettet)

Mange tak for alle de fine besvarelser. Lige den hjælp jeg havde håbet på.

Kristian

Skriv et svar til: Cirkel formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.